Регион Србија

ДАЧИЋ МАНДИЋУ: Црногорско судство и тужилаштво малтретира Србе! БОЈИМ СЕ ДА ЈЕ РЕЧ О СМИШЉЕНОМ ПРОЈЕКТУ

Председник СПС и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија и његова партија са забринутошћу гледају на серију потеза званичне Подгорице, у којима се, како истиче, јасно могу препознати тортура и дискриминација над грађанима Србије у Црној Гори, као и над Србима у тој земљи, саопштила је Нова српска демократија, чији се лидер Андрија Мандић у Београду састао са Дачићем.

Ивица Дачић је, како је навела Нова српска демократија (НСД), изразио бојазан да се “ради о смишљеном пројекту, о могућој организованој политичкој акцији усмереној против српског народа”.

“Држављани Србије трпе малтретирање од стране црногорског судства и тужилаштва, безразложно се притварају, неки су годинама у притвору, други имају забрану изласка из Црне Горе, а посебна прича је дискриминација над Србима из Црне Горе којима се покушавају ускратити сва могућа права, од запошљавања до тога да им се забрањује употреба српског језика у школама, на удару се налази СПЦ, прогоне се политички лидери Срба”, рекао је Дачић, наводи се у саопштењу.

Он је, преноси НСД, казао да “нема примера у Европи у 21. веку да је један народ у тако лошем положају, као што су то Срби у Црној Гори”.

Лидер НСД се сложио са министром Дачићем и саопштио читав низ података који потврђују да се Срби у Црној Гори налазе под страховитом државном тортуром.

“Црна Гора се жели окренути наопако, и поставити на неке темеље на којима никада није била, и на којима не може опстати јер се окреће против себе, своје историје и традиције. Наша обавеза и дужност је да бранимо наш народ, српски језик, Цркву, историју, традицију, да пружимо отпор на сваком месту где смо нападнути и покажемо жилавост као и до сада”, казао је Мандић.

Он је изразио задовољство због тога што је власт у Србији препознала тешку ситуацију, и исказала спремност да помогне Србима у Црној Гори.

У саопштењу се каже да су Дачић и Мандић, у отвореном и пријатељском разговору, разматрали актуелне теме које се тичу ситуације у региону, са акцентом на односе између Србије и Црне Горе, и положају српског народа у Црној Гори.

 

Извор: Kurir.rs/RTS

Loading...