Свет Србија

ШИПТАРИ НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈУ: Болтон променио амерички став о Косову, Трамп хоће бољи третман Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да у овом тренутку и САД и Русија апсолутно подржавају дијалог који се води у Бриселу.

Он је додао да су Русија и САД спремне да прихвате решење које се постиже договором.

“Ми предлажемо мирно и компромисно решење за будућност Србије”, истакао је Дачић за РТС.

После разговора са америчким званичницима и посете Вашингтону, шеф српске дипломатије каже да садашња администрација разуме интересе Србије.

Ситуација се, каже, значајно променила после доласка нове администрације, како му је, наводи Дачић, рекао нови саветник за националну безбедност Џон Болтон.

“Свих ових деценија уназад спољна политика САД заснивала се на аутопилоту, она се није мењала. Први пут после доласка Трампа, а нарочито после постављења Веса Мичела задуженог за наш регион, њихов приступ је да желе да саслушају, да имају, како они кажу, креативан приступ, не заснован на аутопилоту, него приступ који подржава да се дође до компромисног решења, то је веома значајно јер отвара пут дијалогу и то је јасна порука и Приштини”, рекао је Дачић.

Он каже да су идеје о промени формата долазиле са приштинске стране, “јер су они незадовољни тиме што се сада трага за решењима, за компромисом, јер они нису спремни на компромис, и даље причају о неким ратовима, а са друге стране мисле да би се укљуцивањем других фактора помогла њихова позиција”.

Упитан колико ће ти други фактори бити укључени у постизање коначног решења, Дачић сматра да – неће.

“Тај дијалог се наставља под покровитељством ЕУ, како је одлучила Генерална скупштина УН, на предлог Србије. У овом тренутку и САД и Русија, апсолутно подржавају дијалог који се води у Бриселу и спремни су да прихвате решење које се постиже договором, а то значи да Србија никада неће да прихвати решење које није у складу са нашим националним и државним интересима”, наводи он.

Та тема, каже, не постоји на нашој агенди, тема да ћемо признати Косово, да ћемо му омогућити чланство у УН – постоји само тема да хоћемо дијалог, компромисно решење, те треба дати предлоге.

На питање да ли је то етничко разграничење, каже да сама та чињеница да је отворен дијалог, отвара могућност да свако предложи неко креативно решење.

“То може да буде једно од решења, али не значи да је једино”, објашњава шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Приштини није јасно да су се промениле околности у свету и ставови најважнијих земаља.

“У свим светским центрима моћи се уочава да је главни проблем у решавању косовског проблема албанско руководство у Приштини које не прихвата компромис”, истиче он.

Упитан да ли се и колико уважава став цркве и народа на КиМ када се буде доносило коначно решење, односно предлог, каже да је Весу Мичелу у Америци рекао да владика Теодосије каже да је против поделе јер ће манастири остати ван Србије, остаће народ на југу Косова, а да он каже – а зар то није сада већ.

“Ја не кажем да треба да прихватимо ту реалност. Можда црква може да сматра да време није битно, али за народ који тамо живи – ако не остане да живи, немамо о чему да разговарамо. Ја се слажем да свако изнесе ставове, волео бих да и црква изнесе ставове”, закључио је Дачић, уз поруку да Београд предлаже мирно и компромисно решење за будућност Србије и за позитивну агенду у наредном периоду.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ