Србија

Шок! ЗБОГ АМЕРИЧКОГ И АЛБАНСКОГ АМБАСАДОРА затворен патриотски камп на Златибору?

Челници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, како Данас сазнаје, били су на време и детаљно информисани о концепту Патриотско-омладинског кампа на Златибору, а министар одбране Александар Вулин био је и званично позван да га отвори.

Међутим, до затварања кампа, у ноћи 16. августа, када га је полиција забранила и то два дана пре његовог званичног завршетка, нико од њих није реаговао, иако су о спорној дечјој војној обуци у униформама и са репликама оружја, били благовремено обавештени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У кампу, који је почео 9. и требало је да се заврши 18. августа и био осмишљен по узору на сличне руске кампове, а који је поделио јавност, ратни војни ветерани из Србије и Русије су 44 деце и младих узраста од 13 до 24 године из Србије, Црне Горе и Републике Српске, обучавали војним и другим вештинама. Организатор кампа је Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у сарадњи са руском организацијом Е.Н.О.Т Корп, уз подршку општине Чајетина и Амбасаде Русије у Београду. Након извештаја о кампу у медијима, а по налогу министра полиције Небојше Стефановића, он је забрањен због „могуће злоупотребе деце и узнемиравања јавности“.

Ипак, да су државни органи знали за припрему, организацију и концепт тог кампа, доказује преписка између њих и организатора кампа. Наиме, Министарству одбране, односно Управи за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије обратило се 21. маја ове године са молбом за подршку у виду материјално-техничке помоћи. Од тог министарства су, за реализацију кампа, у другом допису од 7. јуна, затражени војнички шатори, шаторска крила, пољски кревети, вреће за спавање, борбени ранци, војнички ашови, делови униформе, бусоле, напртњаче, торбице за прву помоћ, апарати за гашење пожара, цистерне за пијаћу воду, пољска кухиња, заштитне маске. Такође, у допису је Удружење навело да су потребне „школске противпешадијске и противтенковске мине и ручне бомбе, средства везе“, али и „евентуално учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије као инструктора или предавача у радионицама стројеве обуке, противпожарне заштите, оријентације у кретању у природи и инжињеријској обуци“.

– Наши пријатељи из Русије, који долазе као инструктори, очекују одговор о материјално-техничким средствима, која су затражена и о средствима са којима располажемо, како би могли да се што квалитетније припреме за камп“, пише између осталог у допису Удружења упућеном Министарству одбране.

У молби су наведени време и место одржавања кампа, те и то да је предвиђено да „деца и млади упознају српску војну, духовну, националну историју и културу, да се друже и вежбају са српским и руским војним ветеранима и инструкторима, а с циљем да се код младих развија љубав према отаџбини и родољубље, неговање културе и традиције ослободилачких ратова Србије, успостави свест о обавезама и раду као и пријатељски однос и толеранција међу људима“.

Програм, како је наведено, обухвата радионице преживљавања у природи, прве помоћи, противпожарне заштите, оријентације, кретања и сналажења у природи, алпинистичку обуку, борилачке вештине, инжињеријску обуку, стројеву обуку, прелажење војничких препрека и других војних примењених дисциплина“. Истиче се и то да су „деца из Србије учествовала у кампу у Русији 2017. године, који је организован у оквиру руског државног програма „Патриотско образовање грађана Руске Федерације од 2016. до 2020., а који је одобрила руска влада“.

У одговору од 5. јула ове године, Министарство одбране је одговорило да, иако у начелу подржава камп на Златибору, не може да обезбеди тражену материјално-техничку и кадровску подршку.

– Иако се предметна активност није налазила у Годишњем плану сарадње Министарства одбране и Војске Србије са удружењима у 2018. години, Управа за традицију, стандард и ветеране је у начелу подржала реализацију исте. Кабинет начелника Генералштаба Војске Србије је доставио мишљење и предлог попредметном питању, у којем истиче да није у могућности да подржи предметну манифестацију, јер јединице Војске Србије, због раније преузетих обавеза, нису у могућности да подрже предметну манифестацију, и да у наведеном периоду реализују велики број активности и задатака, као и да Војска Србије треба да учествује, само у активностима која су планирана Годишњим Планом сарадње Министарства одбране и Војске Србије са удружењима у 2018. години. Надамо се да имате разумевање за став Војске Србије и разлоге које је навела и да ћемо у наредном периоду наставити сарадњу у области развијања и неговања војних традиција“, пише у одговору које је Министарство одбране доставило Удружењу учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

И министар одбране Александар Вулин био је информисан о припреми „златиборског кампа“, а доказ за то је позив са свим детаљима, који је то Удружење упутило 3. августа и њему и представнику Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране да присуствују свечаном отварању кампа.

„Изузетна би нам била част, уколико би министар Александар Вулин прихватио позив и свечано отворио Први омладинско-патриотски камп „Златибор 2018″, јер се надамо да ће у наредном периоду оваква активност бити препозната, подржана и одржавана по целој Србији, као опште корисна, као у Руској Федерацији. Потврду присуства на свечаном отварању потврдили су представници Амбасаде Русије у Београду, инструктори из Руске Федерације, свештеници СПЦ, а на отварању кампа биће присутни представници Удружења ратних ветерана Србије, пензионисаних војних лица и припадника специјалних јединица МУП који долазе приватно у властитој режији“, пише у позиву коме се министар Вулин није одазвао.

С друге стране, Министарство унутрашњих послова, у информацији коју је пре неки дан доставило Данасу, потврдило је да је организатор кампа „обавестио Полицијску станицу у Чајетини да ће организовати јавно окупљање“, али је навело да у том допису „нигде није наведено да ће се спроводити војно-тактичка обука, да ће бити коришћене реплике оружја, као и да ће учесници кампа носити униформе“. Уз оцену да је „недопустиво злоупотребљавати децу и малолетна лица на начин на који је то учинио организатор кампа“; МУП је навео да је командир Полицијске испоставе Златибор изашао на терен, обавио провере и након тога је донета одлука о затварању кампа“.

Међутим, у пријави тог скупа, у коју је Данас имао увид, а коју је Удружење доставило чајетинској полицији 23. јула ове године, као програм и циљ јавног окупљања, између осталих садржаја, наведена је и „стројева обука“.

Жељко Вукелић, председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, потврдио је веродостојност преписке са државним органима и посебно истакао то да „ни у једном допису није наведено да је у питању војна обука или војни камп и да је све урађено у складу са законима и уставом Србије“.

– Чајетински полицајци су обилазили камп три пута до његовог затварања и ништа спорно нису констатовали. Чак су припадници ватрогасне јединице у Чајетини, која је специјална јединица полиције, држали часове о противпожарној заштити, уз ангажовање ватрогасних возила, казао је за Данас Вукелић.

На питање како је могуће да су надлежни државни органи све време били званично информисани о припреми и концепту тог кампа, али да су га забранили тек два дана пре његовог завршетка, Вукелић наводи да је „проблем настао када је прилог о кампу објавила Руссиа тодаy и да је некоме засметало то што је тај медиј известио о томе шта се дешава у Србији“.

– На дан када је камп затваран, у приватну посету Гостиљу били су амбасадори САД и Албаније. Не знам је ли то случајност и нико не треба да полаже рачуне о томе да ли је то случајност или није. Ипак, на путу за Гостиље, прошли су на 300 метара од нашег кампа и могли су све да виде, тако да сумњам да је у питању случајност, рекао је Вукелић и истакао да су „представници Амбасаде Русије посетили камп и да су деци донели пригодне поклоне, које је требало да им се уруче на завршни дан кампа“.

Умешаност безбедносних структура

„Постоји велика сумња да је неко у безбедносним службама намерно изазвао диверзију, тако што је о кампу лажно известио председника Србије и министра полиције, који су поступили како су поступили, на основу тих информација. Не може се очекивати од њих двојице да знају све шта се дешава, већ информације добијају од надлежних служби“, поручио је Вукелић.

Питања шефу државе и Влади

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и председник Иницијативног одбора Здраве Србије затражио је од председника државе и Владе Србије да „хитно одговоре да ли стоје иза ставова својих страначких и медијских подрепаша који тврде да су руски инструктори који су радили у Омладинско-патриотском кампу на Златибору, али и организатори кампа, као и сви они који су помогли његово одржавање, међу којима је и општина Чајетина, „терористи који спроводе систематско и организовано насиље, изазивају немире широких размера и усађују страх грађанима Србије“? Позивајући „напредњачки режим и њихове медије да престану да манипулишу јавношћу и да српску омладину и децу, учеснике кампа, не квалификују као припаднике паравојних јединица, војне добровољце и будуће терористе“ . Он је питао председника Србије „ако би се којим случајем амбасадор или неки други представници руске амбасаде или, неким чудом, и сам председник Путин, појавили на Златибору, да ли би се и они, према речнику његовог режима, сматрали терористима“.

Оптужбе напредњака

Називајући Милана Стаматовића „председником најзадуженије општине у Србији, Ђиласовим пиониром и Јеремићевом потирачом“, Повереништво СНС Чајетина је саопштило да он покушава да „злоупотреби децу кроз војне кампове, како се не би причало о његовим махинацијама по Чајетини и Златибору“. „Треба Стаматовић да зна да није патриотизам када злоупотреби децу која трче по златиборским ливадама, кроз неку војну обуку, већ је патриотизам да ту ливаду не продаје непосредном погодбом чим му замиришу љубичасте новчанице“, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ