Србија

СТИЖЕ НОВИ ЗАКОН: Држава ће одузимати аутомобиле, свима који…

Београд — Због нелегалних таксиста држава годишње губи између 25 и 35 милиона евра.

Министарка Грађевинарства Зорана Михајловић најављује да ће са новим законом, с којим ће влада бити упозната следеће недеље, почети одлучна борба са дивљим превозницима – јача контрола, веће казне, а одузимаће се и возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кроз бодљикаву жицу и неколико метара високу ограду, а смета и реп олупине авиона – то је поглед на Аеродром који се таксистима пружа са њиховог новог паркинга, али немају ништа против то9га, пошто тај поглед не морају да деле са нелојалном конкуренцијом. На овом месту, тврде, неће бити дивљих таксиста, али их на Аеродрому и даље има у великом броју.

“Наравно да нам угрожавају егзистенцију, јер сигурно од 30 до 50 одсто учествују у обиму нашег посла. Онда можете да схватите колико је то новца. Ако желите квалитетног таксисту и услугу, морате да се решите сиве економије”, изјавио је председник Савета удружења таксиста Србије Александар Бјелић.

Они који би прво требало да схвате, схватили су колико је то новца.

“Наше процене су да ми на сивој економији губимо и то само у такси превозу да годишње губимо између 25 и 35 милиона евра”, изјавила је министарка Зорана Михајловић.

Очекивања надлежних су: у следећих 6 месеци смањити дивље таксирање за 80 одсто. Како? По новом Закону о превозу путника у друмском саобраћају, који још није усвојен, та нелегална услуга третираће се као привредни преступ, што значи да више неће бити застаре, а прописане казне биће много веће. Министарка тврди да ће се због дивљих таксиста на терену удружити тимови.

“Да пореска управа има одређене тимове са другим министарствима да би се контролисало ко плаћа порез и да ли им се одузимају аутомобили или не”, додала је она.

На Аеродрому кажу да боље услове од ових на новом паркингу иза робно-царинског магацина, који је коштао 44 милиона динара и има 67 места, таксисти не могу да добију и зато се очекује ред. Министарка је поручила свима који желе да се баве такси превозом, да то могу, да држава нема ништа против Убера или Кар гоа, али да свако мора да се региструје у складу са законом.

 

Извор: B92/Prva

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ