Србија

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У МЕЂУНАРОДНОЈ ПОЛИТИЦИ: Велике силе први пут уважавају интересе Србије на КиМ

Изјава саветника америчког председника Џона Болтона да се САД не противе територијалној корекцији ако се о томе договоре Београд и Приштина, указује да велике силе први пут уважавају интересе Србије у проналажењу трајног решења за Косово и Метохију, рекао је данас функционер СНС Горан Весић.

Он оцењује да је такав став последица успешне међународне политике коју већ неколико година води председник Србије Александар Вучић.

– Ово што се данас дешава је велика победа Србије, која је снагом своје међународне политике и ауторитетом председника Вучића успела да наметне великим силима да и она има своје легитимне интересе на КиМ – политичке, историјске, економске – рекао је Весић за ТВ Пинк.

Оценио је да је Болтонова изјава значајна за међународне односе и да је Србија сада равноправнија у дијалогу са Приштином.

– Можете ли да замислите пре годину дана овакав интервју било ког америчког или било ког званичника земље која је признала независност Косова. Ово је велика промена, а шта ће се на крају десити, то не може нико да каже – навео је Весић.

Према његовим речима, питање КиМ је државно, а не политичко питање на којем се скупљају јефтини политички поене, те да о КиМ Србија треба да има јединствен став.

Како је истакао, сви треба да подрже Вучића који је, подсећа, на изборима добио скоро 56 одсто гласова.

– Нема председника у новијој српској политичкој историји са већим легитимитетом. Треба сви да станемо иза Вучића да Србија коначно реши тај проблем и да бисмо као земља могли да напредујемо – поручио је Весић.

На питање да ли је могућ договор између Београда и Приштине, Весић је навео да је то могуће, али да се компромисно решење не може постићи уколико САД не покажу да су спремне за тако нешто.

– Кључ решавања косовског проблема су САД, чак ни ЕУ. Промена у америчкој политици отвара могућности за договор – закључио је Весић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ