Србија

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У МЕЂУНАРОДНОЈ ПОЛИТИЦИ: Велике силе први пут уважавају интересе Србије на КиМ

Изјава саветника америчког председника Џона Болтона да се САД не противе територијалној корекцији ако се о томе договоре Београд и Приштина, указује да велике силе први пут уважавају интересе Србије у проналажењу трајног решења за Косово и Метохију, рекао је данас функционер СНС Горан Весић.

Он оцењује да је такав став последица успешне међународне политике коју већ неколико година води председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово што се данас дешава је велика победа Србије, која је снагом своје међународне политике и ауторитетом председника Вучића успела да наметне великим силима да и она има своје легитимне интересе на КиМ – политичке, историјске, економске – рекао је Весић за ТВ Пинк.

Оценио је да је Болтонова изјава значајна за међународне односе и да је Србија сада равноправнија у дијалогу са Приштином.

– Можете ли да замислите пре годину дана овакав интервју било ког америчког или било ког званичника земље која је признала независност Косова. Ово је велика промена, а шта ће се на крају десити, то не може нико да каже – навео је Весић.

Према његовим речима, питање КиМ је државно, а не политичко питање на којем се скупљају јефтини политички поене, те да о КиМ Србија треба да има јединствен став.

Како је истакао, сви треба да подрже Вучића који је, подсећа, на изборима добио скоро 56 одсто гласова.

– Нема председника у новијој српској политичкој историји са већим легитимитетом. Треба сви да станемо иза Вучића да Србија коначно реши тај проблем и да бисмо као земља могли да напредујемо – поручио је Весић.

На питање да ли је могућ договор између Београда и Приштине, Весић је навео да је то могуће, али да се компромисно решење не може постићи уколико САД не покажу да су спремне за тако нешто.

– Кључ решавања косовског проблема су САД, чак ни ЕУ. Промена у америчкој политици отвара могућности за договор – закључио је Весић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ