Србија

Албанце уплашила промена политике САД према Србији: Бахтири забрану преговора о територијалној размени

Пацоли би, како наводе из његовог кабинета, желео сусрет са Болтоном већ наредне седмице

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли намерава да се састане са саветником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном, чија је недавна изјава да САД не искључују размену територија, ако се Београд и Приштина о томе договоре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова изјава узнемирила је Приштину, чији политичари, пре свега Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, не могу међу собом да се договоре шта је прихватљиво, а Харадинај упозорава Тачија да је могуће само припајање „Прешевске долине“ Косову, али не и подела Косова.

Пацоли би, како наводе из његовог кабинета, желео сусрет са Болтоном већ наредне седмице.

Болтонову изјаву Пацоли, како каже, треба тумачити „у контексту одговорности коју Приштина треба да преузме на себе на евроатлантском путу“, али није прецизирано на шта тачно мисли.

У разговору за Т7, Пацоли је рекао да су САД „кључни и доживотни партнер“ Косова и да ће са Болтоном причати о томе како да ојачају сарадњу.

Како је рекао, Косово је непрекидно у координацији и са америчким и са европским савезницима, који пружају подршку дијалогу.

Да је Албанце „уплашила“ Болтонова изјава показала је и реакција појединих представника привремених институција на КиМ, који су били убеђени да имају безусловну подршку Америке по питању независности Косова, па је градоначелник Јужне Митровице и заменик Алијансе за будућност Косова Агим Бахтири позвао Скупштину Косова да одржи хитну седницу и донесе одлуку о забрани преговора у Бриселу по питању територијалне размене.

Me shqetësim e lexova lajmin se këshilltari për Siguri Kombëtare në Shtëpinë e Bardhë, John Bolton, ka deklaruar që nëse…

Posted by Agim Bahtiri on Friday, August 24, 2018

– Ако Влада не блокира иницијативе за промену граница, онда ће Косово у наредним месецима ризиковати да додје до великих протеста, које ћу снажно подржати. Позивам Скупштину Косова да одржи хитну седницу и донесе одлуку о забрани преговора у Бриселу по питању територијалне размене. Ако се у Бриселу појави питање промене граница и територијалне размене, Митровица неће мирно седити и посматрати поделу – упозорио је Бахтири.

Политички аналитичар, Бранко Радун, објаснио је за Телеграф.рс да је све то јасан показатељ да ствари не иду онако како су Албанци очекивали, па су такве реакције и очекиване.

– Трампова администрација жели некако да заврши то питнаје око Балкана и спремна је да прихвати неки међусобни компромис. Ово је први пут да овако снажна порука стиже са врха америчке администрације – објаснио је Радун за наш портал.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ