Регион

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Путин ће подржати самосталност Републике Српске! АЛИ СВИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕДНЕ СТВАР

Свако ко сумња да Русија неће попунити политички вакум у Европи који остављају САД требало би само да погледа Балкан. Главни циљ није Хрватска, која је чланица ЕУ и НАТО, није ни Србија која има дугу историју веза са Москвом. Кремљ се фокусирао на БиХ, пише Форин Полиси.

„БиХ је административно подељена на два децентрализована ентитета – Федерацију БиХ и Републику Српску. Руска политика се састоји у подржавању за осамостаљење Српске“, наводи овај лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према наводима ФП следећег месеца ће у Бањалуци поставиће се камен темељац за нову цркву у част руског цара Николе ИИ Романова. По завршетку храма у њему ће служити и руски и српски свештеници.

„Најинтензивнија сарадња између босанских Србба и Русије је преко снага безбедности Републике Српске. Српској наиме по Дејтонском споразуму није дозвољено да има своју војску али Српска има своје полицијске снаге које одржавају тесну везу са Москвом. Током посете руске делегације Бањалуци 2016. године разговори су били фокусирани на успостављању партнерства између РС и руске полиције по питањима која се односе на сакупљање опбавештајних података као и на борбу против тероризма и организованог криминала.

Српска је такође пристала да угости руске полицијске тренере као и да своје припаднике специјалних јединица у Москву на обуку. Од тада руски обавештајци (бивши припадници Федерлне службе безбедности) често држе предавања и предају на Полицијској академији у Српској као и на Факултету за безбедност у Бањалуци“, наводи Форен Полиси.

Како се даље наводи, под изовором да је намењено борби против тероризма Српска јача своје полицијске снаге а понекад и уз помоћ Русије.

„Такође, у Српској се води расправа о отварању руског хуманитарног центра сличном оном у Нишу. Треба подсетити да је Русија затражила да њихово особље у центру у Нишу добије дипломатски статсу“, пише ФП и додаје:

„Милорад Додик, председник Републике Српске има пуно разлога да на предстојећим изборима у октобру игра на про-руску карту иако су неки од његових саветника отворено прозападни. За сада су политичке и економске везе Москве и Бањалуке и даље симболичне. Али везе ће наставити да се продубљују ако Додик, како се очекује, освоји октобарске председничке изборе. Постепена стратегија Русије вероватно неће укључити било какве изненадне потезе. Али може довести у искушење Сарајево или његове западне савезнике да интервенишу како би спречили разлаз Бањалуке и остатка БиХ, што би могло да доведе до неизбежне и непредвидиве реакције Русије“.

 

Извор: Kurir.rs/Foreign Policy

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ