Србија

ДЕТАЉАН ВОДИЧ ЗА ВОЗАЧЕ: Ако од данас идете на технички, ево како да га СИГУРНО ПРОЂЕТЕ

Преглед возила од данас ће бити знатно ригорознији и детаљнији пошто ступа на снагу нови правилник, али то не значи да се неће толерисати минорна оштећења или небитна нечистоћа која не утиче на безбедност.

Занимљиво да скоро половина анкетираних (48,5 одсто) на „Блицовом“ сајту уопште не зна за нове прописе на техничком прегледу. Према новом правилнику, технички преглед путничких аутомобила трајаће пола сата, а теретних возила 45 минута, а под посебном лупом биће стање делова значајних за безбедност возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

СКРИВЕНЕ ФУНКЦИЈЕ ВАШЕГ АУТОМОБИЛА:

– Нећемо толерисати неисправни уређај за заустављање или управљање, оштећене пнеуматике, пнеуматике код којих је дубина газећег слоја мања од фабрички дозвољене, дубинску корозију, неисправне светлосно сигналне уређаје, оштећену или нечитљиву идентификациону ознаку – наглашава начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов.

Он каже и веома битну ствар да онај ко региструје возило без техничког прегледа ризикује чак и затворску казну за учешће или саучествовање у кривичном делу фалсификовања.

Можда и највеће полемике у јавности изазвала је најава да нечисто возило неће моћи да прође технички преглед. Радници на прегледу мораће да врате прљаво возило, јер ће на основу фотографија инспектори саобраћајне полиције утврђивати да ли је возило било чисто или не, односно да ли је контролор могао да види стање, рецимо, спона. То значи да ће возила која имају наслаге блата прво морати да иду у перионицу.

Такође, треба знати и да је толеранција на оштећења возила до пет одсто постојала и да то данас не важи.

– Толерише се оштећење које не утиче на безбедност возила. Дубинска корозија код шасија камиона и аутобуса није дозвољена или код путничких аутомобила дубинска корозија на носећим елементима као што су прагови, стубови, крила. Много је битно да се из канала прегледају возила, на многим аутомобилима су се око амортизера чашице распале од корозије и када возило удари у јачу рупу, испадне амортизер. То је недопустиво – истиче Арсов.

Казне због кварова

Међутим, то не значи да возило неће моћи да буде регистровано због минорног квара. Како кажу у саобраћајној полицији, аутомобил са поломљеним предњим фаром може да прође технички, али власнику због тог квара следи прекршајна пријава и казна од 60.000 до 800.000 динара ако буде заустављен на улици од полиције. Међутим, уколико му, рецимо, не ради задњи фарови, то и те како утиче на безбедност, због чега не може да прође технички.

Много дилема пред четвртак појавило се и вези с напрслом шофершајбном. У саобраћајној полицији објашњавају да се неће толерисати велике напрслине које при већим брзинама могу довести до потпуног ломљења стакла. Ипак, не треба да брину власници возила чије шоферке имају напрслине од свега неколико центиметара.

Такође, да би регистровали преправљено возило, власници морају да имају уверење о исправности. На пример, приликом уградње уређаја за течни нафтни гас.

– Многи власници возила имају фалсификована уверења за извршене преправке. Од сада ће сви технички прегледи морати да буду повезани са Агенцијом за безбедност саобраћаја, која у својој бази има и сва стара уверења. Тако ће свакоме ко дође на преглед бити проверено да ли има уверење или не. Досад је власник могао да покаже неки папир, а радник на техничком није морао да улази у то да ли је папир фалсификован или не – каже Арсов.

Цена прегледа није промењена, али ће ускоро бити већа

Цене техничких прегледа биће исте као и до сада, мада су предложена повећања, али она још нису усвојена.

– Ми смо предложили да цена прегледа буде јединствена ка купцу без обзира на то да ли је фирма која ради технички преглед у систему ПДВ-а или не. Наш је предлог, а то зависи од Министарства финансија, да најнижа цена буде 2.200 динара, а највиша око 4.000 динара за путничка возила. У ту цену би требало да буде урачунат и део Агенције за безбедност саобраћаја за изградњу информационог система. Цена ће, наравно, зависити и од локације техничког прегледа – каже Арсов.

Шта се од данас не толерише

➜ неисправни уређај за заустављање

➜ неисправни уређај за управљање

➜ дубинска корозија

➜ оштећени пнеуматици или ако је дубина газећег слоја мања од фабричке

➜ неисправни светлосно-сигнални уређаји

➜ оштећена или нечитљива идентификациона ознака

➜ велико напрснуће шофершајбне

➜ блатњаво возило

Шта ће се и даље толерисати

➜ поломљени предњи фар

➜ напрслине шофершајбне од неколико центиметара

➜ издувни систем који није потпуно исправан*

➜ недостатак катализатора*

* толеранција до 5. јула 2021.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ