Свет

Преминуо амерички сенатор Џон Мекејн: Подржавао НАТО бомбардовање 1999. године, умро од тумора на мозгу

Мекејн је познат као политичар који је подржао све војне интервенције, па и агресију на Југославију 1999. године, а залагао се и за копнену инвазију на нашу земљу

Џон Мекејн, један од најутицајнијих америчких сенатора преминуо је у 81. години након борбе са тумором на мозгу који му је дијагностикован средином 2017. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Карцином му је откривен током операција уклањана крвног угрушка изнад ока. У децембру исте године је напустио Вашингтон, а у петак је, према саопштењу породице, одлучио да прекине да узима терапију.

Његова супруга Синди саопштила је на Твитеру: „Преминуо је онако како је и живео, под својим условима, окружен људима које је волео, у месту које је највише волео“.

Мекејн је рођен 29. августа 1936. године у америчкој поморској бази у зони Панамског канала – америчкој територији у то време. Син и унук адмирала, Мекејн је био пилот током рата у Вијетнаму. Након што му је 1967. године оборен авион, провео је више од пет година у заробљеништву.

У затвору је често био мучен, због чега је имао трајне физичке последице, а две године је провео у самици. У Сенату је био жесток противник сурових метода испитивања осумњичених за тероризам.

Џон Мекејн је у Сенату заступао Аризону у шест мандата, а 2008. године је био и председнички кандидат Републиканске странке. На изборима је изгубио од Барака Обаме, првог афро-америчког председника САД.

Одајући пошту свом некадашњем политичком ривалу, Обама је у саопштењу навео да су он и Мекејн, упркос „потпуно различитим животним искуствима“ и политичким разликама, делили „верност нечем вишем – идеалима за које су се генерација Американаца и имиграната бориле, марширале и жртвовале се“.

У Сенату је био познат као конзервативац, али је сарађивао је са демократама на питањима реформе имиграционог система, климатских промена, финансирању кампање.

Недуго након што је оболео од рака, одржао је говор у Сенату 25. јула 2017. године у којем је, између осталог, позвао републиканске колеге да се супроставе Трампу, а све чланове Конгреса да раде заједно да би Америка и даље била „светионик слободе“ у свету.

На Твитеру се од политичког ривала опростио и амерички председник. Трамп је изјавио саучешће породици преминулог сенатора.

Мекејнова ћерка Меган на Твитеру је саопштила: „Дани и године пред нама неће бити исти без мог оца – али ће бити добри дани, испуњени животом и љубављу због примера који нам је дао својим животом.“

Сенатор Џон Мекејн био је заинтересован за дешавања на Балкану и често је путовао у земље нашег региона. Такође је био снажан заговорник чланства Црне Горе у НАТО-у, а у марту 2018. године је одликован Орденом црногорске заставе првог степена због доприноса развоју билатералних односа САД и Црне Горе.

Мекејн је познат као амерички политичар који је подржао све војне интервенције, па и агресију на Југославију 1999. године, а залагао се и за копнену инвазију.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ