Србија

АКЦИЈЕ: Уколико их нисте продали, данас на рачуну имате скоро 10.000 динара, а до краја септембра ВИШЕ ОД 11.000

Грађани ће на име дивиденди од НИС-а од данас имати на рачуну више 181 динар, толико би требало да буде уплаћено за укупно пет акција. У случају да нисте продали акције ни подизали дивиденде тренутно на рачуну имате 9.912 динара.

Како је саопштио Централни регистар хартија од вредности, Нафтна индустрија Србије (НИС) данас ће исплатити дивиденде из прошлогодишње добити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прилично добар принос

– НИС ће данас исплатити дивиденду у бруто износу од 42,61 динара по акцији (нето 36,22 динара), што даје дивидендни принос од 6,3 одсто на последњој тржишној цени. Узевши у обзир да је референтна стопа Народне банке Србије три одсто, што одређује и ниске камате на штедњу, ово се може сматрати прилично добрим приносом. Наши грађани поседују свега пет акција па обично зараду мере апсолутним износом новца који добију и који је мали (око 181 динар) – каже за „Блиц бизнис“ Ненад Гујаничић из „Моментум секјуритис“.

Наш саговорник указује да гледајући не само дивидендни принос ове хартије, улагање у акције НИС-а је више него атрактивно.

– Али се грађани који имају расположиву већу уштеђевину углавном одлучују за тржиште некретнина с обзиром на то да о акцијама немају довољно знања – каже Гујаничић.

Средином јула на име дивиденди од „Телекома Србија“ на рачуне је уплаћено 267,53 динара, а што је износ за 31 акцију.

Очекује се да идућег месеца од концесије Аеродрома „Никола Тесла“ грађани добију и још 14,6 евра бруто по акцији, односно 12,4 евра нето (1.465 динара), по одбитку пореза.

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди тада можете да очекујете укупно 11.377 динара, док је тренутни износ 9.912 динара.

Колико још имате од бесплатних акција (ако нисте продали акције и подизали дивиденде)

Дивиденде укупно – 2.646 динара, плус од „Телекома“ 267 динара (јули) и 181 динара од НИС (данас)

Акционарски фонд 1.700 динара

НИС (5 акција, вредност на данашњи дан) 3.390 динара

Аеродром „Никола Тесла“ 1.728 динара (једна акција) плус 1.465 динара од концесије (током септембра)*

Укупно 9.912 динара, односно *11.377 динара у септембру, кад легне новац од концесије за Аеродром Никола Тесла

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ