Србија

ДАЧИЋ ОТКРИО: Лавров и ја имамо договор! ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ ЗАПАД

СРБИЈА неће ићи ни у какво решавање коначног статуса Косова и Метохије без подршке Русије и консултација са њеним највишим званичницима – сазнају „Новости“.

Овај чврст договор, чије су темеље поставили председници Владимир Путин и Александар Вучић, током састанка у Кремљу у освит прославе Дана победе, потврђен је и у уторак и током састанка шефова дипломатија двеју држава у Сочију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преносе наши извори, Београд ће у наредним месецима, који се процењују као кључни за будућност јужне покрајине, имати пуну подршку Кремља за предлоге које буде изнео у преговорима са Приштином. Такође, уколико се нека од западних сила буде консултовала са Русијом око разрешења косовског чвора, а које би понудио Београд, Москва ће то подржати.

Ови закључци, који проистичу из последњих разговора српских и руских званичника, наслањају се на раније поруке које су стизале из Москве поводом косметског питања. Наиме, још у децембру прошле године, председник Вучић добио је потврду свог руског колеге да је Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине ако буде покушаја да се прошири формат преговора и у њега се укључе САД.

Такође, у мају, приликом наредног сусрета двојице шефова држава, Вучић је Путину рекао да је без руске сагласности у УН немогуће добити решење. Тада је најављено и да ће Русија веома активно пратити разговоре о КиМ, а посебно утицај различитих међународних фактора на то питање, као и да ће „правовремено реаговати“.

Један од фактора због којих би питање КиМ и посебно севера Косова могло да добије на значају у међународним оквирима јесте могућност оживљавања идеје „зелене трансверзале“.

Иако тренутно није званичан пројекат иза кога стоји нека одређена држава, ова идеја има капацитета да „васкрсне“ у будућности на терену, због чега се у српском државном врху у оквиру дијалога о решавању косовског питања истиче и ова тема. Њу би, како се сматра, на уму требало да имају и светске престонице, нарочито оне које зазиру од ширења радикалног ислама попут Вашингтона и Париза.

У том светлу требало би и посматрати стратешки значај севера Космета са четири српске општине, који је, како је ових дана истакао шеф дипломатије Ивица Дачић, препрека затварању „зелене трансверзале“.

Концепција, која значи територијални континуитет подручја насељених муслиманским становништвом, како нам објашњава историчар Немања Старовић, комплементаран је са пројектом Велике Албаније. Због тога не треба занемарити повећани утицај и велико присуство различитих организација које промовишу радикални исламизам на простору КиМ, Рашке и Босне и Херцеговине, а које су финансиране од најрадикалнијих џихадистичких организација са Блиског истока.

Недавно је председник Александар Вучић упозоравао да код дела Албанаца постоји потреба за формирањем „зелене трансверзале“, на чијем путу је север Косова и да је реч о линији на којој су увек инсистирали.

– Да би се данас успоставила „зелена трансверзала“, која би ишла од Албаније, преко КиМ и Рашке, до Федерације БиХ, препрека су два подручја. Један обухвата Нову Варош, Прибој, Рудо, Чајниче и Фочу, а други север КиМ. У томе је, између осталог, стратегијски значај севера Космета и саговорницима у Белој кући и у западној Европи, пре свега у Паризу, који у радикалном исламизму виде велики проблем, треба указивати на могућности оживљавања „зелене трансверзале“ – сматра Старовић.

Према речима професора Факултета политичких наука Драгана Ђукановића, планови о „зеленој трансверзали“ били су на снази пре две, три деценије и подразумевали су спајање простора од западне Македоније, преко севера КиМ и Санџака до БиХ, али данас, када на северу Космета 95 одсто становништва чине Срби, како сматра, те опасности нема.

– Дугорочно гледано, уколико би се на КиМ задржао статус кво, уз постојеће демографске тенденције, дошло би до прекомпоновања етничке структуре па би тај пројекат могао да постане реалан и спроводив на терену – каже Ђукановић.

Он напомиње да ће се око севера КиМ ломити копља у бриселском дијалогу, јер му и Београд и Приштина придају стратешки значај, превасходно због хидропотенцијала и значајних налазишта руда која се тамо налазе.

ЉАЈИЋ: СЛЕДЕЋА РУНДА КЉУЧНА

НАРЕДНА рунда дијалога Београда и Приштине је кључна фаза. После састанка председника Вучића и Тачија знаће се да ли се иде у правцу решења косовског питања – оценио је у среду потпредседник Владе Расим Љајић.

Он је за ТВ Прва рекао да је становиште свих у Влади да то питање треба да се реши и да су легитимне све опције које не заговарају сукобе, ратове, или које не теже замрзнутом конфликту.

НИЈЕ ЗВАНИЧНА ПОЛИТИКА ТУРСКЕ

ПРОЈЕКАТ „зелене трансверзале“ задржао се до почетка 20. века у виду најзападније етапе османског воза који се протезао од Басре у Ираку до Бихаћа у БиХ, али је изгубио на значају успостављањем турске републике – појашњава Старовић.

– Та идеја је опасна уколико иза ње стоји државни пројекат, али по одласку Ахмета Давутоглуа са власти у Турској, који је био главни идеолог неоосманизма, таква политика је напуштена, а актуелним званичницима у Анкари она није у интересу јер би дестабилизовала регион.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ