Свет Србија

ХИЛАРИ РУШИ ТРАМПА ЗБОГ КОСОВА: Хоће по сваку цену да обустави преговоре са Србима

Изјава Џона Болтона променила ствари

Због плана Хилари Клинтон, у којем је подела Косова уско везана с рушењем Доналда Трампа са власти, део приштинских политичара обновио је ратну реторику и буквално на дневном нивоу испаљује претњу да ће бити крви до колена уколико дође до корекције граница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Хилари Клинтон и круг људи око ње убеђени су да се Трампу ближи крај и да ће га омча коју му стежу око врата ускоро удавити. Она и Бил Клинтон су истински креатори независности Косова и зато ће њихови следбеници и људи које директно контролишу у Приштини учинити све да минирају договор, чекајући промену на челу Америке. Смена Трампа донела би испуњење обећања да ће план о подели Косова, иза којег, по све,у судећи, стоји и Путин, бити срушен – преноси један страни дипломата информације које су му стигле из Приштине.

Бивша државна секретарка САД, наводи Српски телеграф, не може да се помири са тиме што је изгубила од Трампа на изборима, а њен план је да садашњег председника Америке сруши на изборима 2020. године.

Сигнали да ће план о подели Косова бити срушен чим дође до смене Трампа послати су Приштини у више наврата, а додатно су појачани и посетом саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона, који је први пут званично изнео став да САД немају ништа против поделе Косова.

Аналитичар Бранко Радун истиче да иако је до сада деловало да Хиларина струја доминира унутар америчке администрације, после Болтонове изјаве то више није тако.

– Ти делови бивше администрације, односно други ешалон америчке дипломатије и обавештајне структуре склони су непопустљивом ставу по питању Косова. Они гурају свој став и агресивно лобирају кроз обавештајни рад, а могу покушати и неке инциденте на терену које би потом искористили – упозорава Радун.

Потредседник скупштине србије и један од оснивача Српско-америчког конгреса Владимир Маринковић се слаже да Албанци све наде полажу у Хилари и демократе.

– Србија има неколико месеци да искористи прилику и расположење републиканаца и Трампа да се дође до прихватљивог решења за Косово. Чекањем ризикујемо да та тема падне у други план. За разлику од деведесетих, сада имамо највише оријатеља у Конгресу и Сенату који би подржали идеју о разграничењу. Зато су се Албанци и демократе ускомешали. нама одговара да Трамп добије још један мандат, упркос силним нападима на њега.

Спољнополитички коментатор Јакша Шћекић сматра да че на крају бити онако како Трамп каже.

– Он има најодрешеније руке у спољној политици, а Стејт департмент мора да ради оно што Трамп каже свом државном секретару. По мени, притосцо демократа и поткопавање Трампа нече имати неку велику улогу, ја мислим да је Хилари готова.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ