Србија

ЉАЈИЋ: Приштина се противи решењу, јер зна да ће Србија добити више него што сада има!

Расим Љајић, потпредседник Владе Србије истакао је да отпор Приштине у проналаску решења постоји јер знају да ће Србија добити више него што сада има, јер, како каже, ми сада немамо ништа

Љајић је о дијалогу Београда и Приштине рекао за Ново јутро Телевизије Пинк да му се са ове тачке посматрано чини да никада нисмо били ближи решењу, али да смо нажалост далеко од коначног решења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Близу смо зато што се први пут види одлучност кључних људи у Београду и Приштини, судећи по изјавама које добијамо из Приштине, од Тачија, да постоји спремност да се тај проблем реши. Постоји и сагласност око принципијелног начина да се он реши, дакле у оптицају је идеја око разграничеја, иако није детајно разрађена – казао је Љајић.

Како додаје, постоји бар начелна сагласност око тог принципа, што до сада није био случај, а опозиција у Београду и опозиција у Приштини имају сличне аргументе.

– Истовремено, баш због тога што не знамо шта је садржај тих решења, јако смо далеко од коначног решења. Постоје бројни отпори постизању решења. Оно што је врло индикативно је да опозиција и овде и у Приштини мање-више користи исте аргументе, у Приштини највећи противници Тачија говоре “Зашто да преговарамо, имамо времена да чекамо, време ради за нас”. Овде такође имамо глас који се највише чује “Хајде да имамо замрзнут конфликт” – истакао је Љајић.

Према његовим речима, стање је драматично промењено 1999. године и ту је преломна тачка.

– Да се не лажемо, није оно било превише боље. Јуче сам износио податке о попису становништва из 1981. године, где се види да српска и албанска заједница никада суштински нису живели у мултиетничком друштву, живели су једни поред других – казао је Љајић.

Он је рекао да је после 1999. године маневарски простор за решавање косовског проблема био скучен.
– Војска и полиција су изашли, ви нисте имали ништа, а ово што сада покушава Вучић, па ја да сам сада опозиција молио бих Бога да је неко ухватио тај врућ кестен у руке, заиста бих, када не бих подржавао не бих ни сметао. Уместо да пусте човека, ако већ хоће да реши, а верујте овде нема политичких поена, какво год решење да буде, биће добар део јавности против тог решења – оценио је Љајић.

Коментаришући опозицију, он је рекао да постоји једна група која заговара такозвани замрзнути конфликт, који кошта и од ког Србија ништа добити неће.

– С друге стране постоје они који очекују неко решење, пошто знају да ту не може да буде решење у којима ће Србија победити, она се бори за пристојан резултат, да се добије нешто што сада нема. Мислим да отпор Приштине постоји јер знају да ће Србија добити више него што сада има, јер ми сада немамо ништа. Овде постоје они који очекују да ће Вучић ово решити, а пошто ће то бити решење које ће бити подложно критици, они рачунају да на томе добије тему да нападају Вучича, како би они постигли боље решење – истакао је Љајић.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ