Русија

ПУТИН СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА НАТО: Војни маневри већи и од оних из доба Совјетског Савеза!

Војна вежба „Исток 2018“ биће одржана од 11. до 15. септембра у Сибиру и на далеком истоку Русије. Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је да су у питању највеће војне вежбе у историји Русије, да ће покривати највећу територију досад и да ће у њој учествовати највећи број трупа.

– Биће то вежбе веће и од највећих из совјетског времена. У СССР највеће војне вежбе одржане су 1981. на територији Белорусије, Украјине и три балтичке земље, а „Исток 2018“ биће веће од тога – истакао је Шојгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски министар одбране није открио укупан број војника који ће учествовати у вежбама, али је нагласио да ће он надмашити онај са прошлогодишњих вежби „Запад 2017“, које су досад сматране највећим у историји земље.

Русија

У тим маневрима је учествовало 12.700 војника, 70 летелица, 10 бродова и 680 борбених возила. Због тога се претпоставља да ће број војника ове године премашити 15.000, да ће број летелица бити већи од 100, број бродова 20, као и да ће бити више од 1.000 борбених возила.

– Ове велике војне вежбе служе да се побољша спремност наше војске за одбрану земље и повећа способност за одговор на различите изазове – навео је Шојгу.

Како је портпарол Кремља Дмитриј Песков навео, Владимир Путин, који је и врховни командант армије, највероватније ће присуствовати вежбама.

– Председник ће свакако лично надгледати вежбу, а није искључено да ће отићи и на полигон – навео је Песков.

Због вежбе „Исток 2018“ НАТО је у паници. Званичници те западне војне алијансе верују да Путин тренира своју војску за напад на чланице НАТО пакта.

Руско наоружање

– Највеће војне вежбе у историји Русије порука су за НАТО пакт. Русија наставља са агресивним и провокативним понашањем – изјавио је неименовани званичник из седишта НАТО у Бриселу.

Он је додао да руске вежбе неће остати без одговора.

– Алијанса мора бити спремна на све руске агресивне потезе. Војска НАТО стално је у приправности – нагласио је тај званичник.

ОДГОВОР АЛИЈАНСИ
Међутим, руске војне вежбе заправо су дефанзивне. Оне су одговор на ширење НАТО на исток, као и на гомилање војске на руским границама. У јуну више од 18.000 војника из 19 земаља учествовало је у вежбама, названим „Удар сабље“, које су одржане у балтичким земљама и Пољској. Додатно, у понедељак Летонија је започела највеће војне вежбе откако је стекла независност. У њима такође учествује више од 12 земаља НАТО. Стога, Москва сматра да мора бити у приправности.

Слично као и сада, чланице НАТО пакта реаговале су и на прошлогодишњу велику руску војну вежбу „Запад 2017“. И тада је Алијанса маневре, који су одржани на западној граници Русије, назвала агресијом, чиме је оправдала повећање броја војника у источној Европи.

Стручњаци очекују да ће и након нове вежбе „Исток 2018“ НАТО поново повећати број војника у близини руске границе.

Изненадна провера борбене готовости

Према налогу врховног команданта руске војске Владимира Путина у понедељак је почела изненадна провера борбене готовости у централним и источним армијским областима. Провера ће трајати до 25. августа, а у њој учествује 262.000 војника, 1.077 летелица, 900 тенкова, више од 31.000 комада оружја и 300 бродова.

Заменик руског министра одбране Александар Фомин информисао је стране војне аташее у Русији о провери борбене готовости и навео да је у питању тестирање војске пред војну вежбу „Исток 2018“.

– Сврха овога је јачање и грађење поверења међу војницима и тестирање снага руске армије – навео је Фомин

Кина учествује са 3.200 војника

Великој војној вежби „Исток 2018“ прикључиће се Кина и Монголија. Министарство одбране Кине саопштило је да ће учествовати у вежбама са Русијом у склопу договора који две земље имају.

– Вежбе имају за циљ да ојачају стратешко војно партнерство између Кине и Русије, као и да увећају способности две земље да одговоре на различите безбедносне претње – навело је кинеско министарство.

Како је истакнуто, у вежбама ће учествовати 3.200 кинеских војника са више од 900 комада оружја, као и 30 хеликоптера и авиона.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ