Свет Србија

Французи тврде: Судбина Косова ће се ускоро одредити, а ево шта чека Србију

Француски историчар и геополитиколог Алекси Труд сматра да ће предстојећа рунда дијалога Београда и Приштине почетком септрембра бити кључна, а коначни договор, према његовим информацијама, требало би да буде постигнут у Паризу 11. и 12. новембра на маргинама прославе стогодишњице победе савезника у Првом светском рату.

„Није искључено да тај симболични тренутак донесе Београду повољну климу за договарање бар око неких детаља. Не би било ништа необично да Србија у последњем тренутку, као што је бивало кроз историју, успе да постигне повољно решење“, каже Труд за „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај претпостављени договор могао би да „заживи“, према његовом мишљењу, на пролеће следеће године, пре избора за нови сазив ЕП.

Садашњи састав ЕК намерава да то заврши током свог мандата и не желе да се то отеже унедоглед, додао је он.

Труд сматра да је маневарски простор Србије за решавање косовског питања веома мали, да је притисак ЕУ и САД веома јак и у последњих шест месеци све јачи.

Он изражава песимизам и да би Србија могла да добије ЗСО као минимум који је утврђен Бриселским споразумом.

ПОДРШКА ВЕЛИКИХ СИЛА

„НАТО на терену дефакто подржава приштинске власти, а на међународном плану такође постоји јака подршка ЕУ и САД. Албанци су све добили и немају интерес да било шта дају. Решени су да иду до краја“, наводи он.

Упитан шта би Србија, у овако неповољним околностима, могла да добије у преговорима, он каже ће успех бити ако добије север Косова.

„Али сам зато много већи оптимиста када је реч о Републици Српској. Баш због развоја ситуације у вези са Косовом видим простор да се РС још више приближи Србији. Ако Срби добију мало или ништа у свом историјском региону, на Косову, врата директно, као последица тога, остају отворена за убрзавање поделе БиХ. Ако Албанци ураде оно што мисле да могу на Косову, нема разлога да то не ураде и Срби у БиХ“, каже Труд.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ