Свет

Настао хаос у Америци! Име оца Меланије Трамп пронађено у архивама Удбе?

Кнавсу би могао да буде ускраћено издавање зелене карте

Словеначки биограф прве даме Америке Меланије Трамп наишао је на име њеног оца Виктора Кнавса у архивама словеначке Удбе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На списку архива југословенске тајне полиције нашао се мушкарац, рођен истог дана, у истом месту и чији се родитељи зову као и родитељи оца Меланије Трамп, који је недавно постао амерички држављанин.

Подаци су шифровани, али се наводи да је „особа уписана у регистар починилаца кривичних дела“ у складу с члановима 226 и 235 југословенског кривичног закона. Амерички медији наводе да се према издању закона из 1970. године члан 226 односио на набавку, продају или производњу робе без експлицитне дозволе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и да је за та кривична дела била запрећена казна од максимално осам година затвора. Члан 235 односио се на утају пореза. Максимална казна је износила 10 година затвора – зависно од износа.

– У време када се некима не дозвољава трајни боравак и држављанство у САД због полицијских досијеа у другим земљама, случај Виктора Кнавса завређује посебну пажњу – пише Дејли бист.

Према речима Дејвида Леополда, адвоката у имиграционим споровима, који је раније водио Америчко удружење имиграционих адвоката, уколико постоји пресуда за утају пореза, Кнавсу би могло да буде ускраћено издавање зелене карте, а сада би на основу ње могли и да му одузму америчко држављанство.

Кнавсови адвокати у Словенији изјавили су да он, упркос досијеу у тајној полицији, никада није осуђиван, нити оптуживан, те да против њега није чак ни покренута истрага због утаје пореза. Једино је покренута истрага због шверца.

Некадашње комшије у Севници, где је живела породица Кнавс, изјавили су за Дејли бист да су Меланијини родитељи због посла путовали у Француску, Италију, Аустрију и Немачку, одакле су доносили лепе ствари какве је мало ко могао себи да приушту у Севници.

Виктор Кнавс је радио као возач за текстилну фабрику „Јутрањка“, касније је поправљао аутомобиле и на крају је основао властито предузеће за продају аутомобила и делова које је куповао у иностранству.

– Његова супруга и ћерке носиле су лепе ствари које је Меланијина мајка шила сатима после посла. Она је скоро 30 година радила у локалној текстилној фабрици, где је цртала и кројила дечје моделе. Виктор је возио „мерцедес“, а породица је проводила одморе у иностранству. Због тога ме нимало не чуди што је УДБА проверавала породицу – изјавила је за Дејли бист њихова некадашња комшиница Полона Косак (68).

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ