Србија

ОПОЗИЦИЈА: Референдум о Косову биће фарса у режији власти

Нема демократских услова за референдум о Косову, чије одржавање је у неколико наврата овог лета најавио председник Србије Александар Вучић, кажу за Данас представници опозиције.

Поједини наши саговорници истичу да би за такво изјашњавање грађана била потребна „стварна дебата“, док други постављају питање ко је овластио Вучића да у име грађана Србије води преговоре у Бриселу са косовским председником Хашимом Тачијем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Александар Вучић је, подсетимо, пре неколико дана поновио да ће у случају проналажења решења косовског питања „морати да се иде на референдум“. Према незваничним сазнањима Данаса, наведени референдум ће бити организован „највероватније почетком наредне године, али Запад неће благонаклоно гледати на њега, сматраће га непотребним“.

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, каже за Данас „да у овим недемократским условима, где је чак и у парламенту забрањено да се говори о Косову, референдум би био фарса у режији режима са само једним циљем – да се одговорност пребаци на леђа народа, да се народ у недостатку информација и истине учини саучесником у ономе што можемо назвати велеиздајом“.

– Расписивати референдум без стварне дебате, уз константну медијску пропаганду у којој је режим дошао до тога да игумана манастира Дечани назива страним плаћеником, потез је кукавице и издајника, а не државника. Кад су доносили одлуке о гашењу фабрика и продаји где су имали личну корист, тада нису питали народ, кад су отимали пензије и плате, опет нису питали народ. А сада када знају да ће их историја уписати као велеиздајнике, сада наводно питају народ, сматра Алексић.

Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана и председник Грађанског блока 381, наводи за Данас да је „бесмислено коментарисати Вучићеве најаве, које су све чешће и увредљивије за разум“.

– И шта је сада рекао лажни цар, у ком року ће расписати референдум? Које решење је понудио, припремио, објаснио аргументима, па прича о референдуму? Колико је задатака и рокова које је сам себи поставио, грађанима обећао, а који су трајали колико и насловне стране његових таблоида? За разлику од његових речи, оно што је тачно је да за референдум у Србији сада не постоје никакви демократски услови. Нити људи слободно и без притисака бирају, нити су тачно и потпуно информисани о томе шта бирају, нити се гласови броје без крађе. Такав референдум био би без легитимитета, фарса, баш као што је Вучић председник. Грађански блок 381 дао је у својој политичкој платформи, Договору 381, практично решење механизма за успостављање минималних демократских услова за изборе, а оно би се могло применити и на евентуални референдум да би имао икаквог смисла, истиче Јанковић.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, констатује за Данас да су „референдуми демократска тековина, али референдуми у аутократским друштвима су средство недемократске владавине“.

Драган Ђилас, један од лидера Савеза за Србију, кратко за Данас коментарише: „Све што смо имали да кажемо о референдуму о Косову рекли смо у нашој платформи од 30 тачака.“

Борко Стефановић, лидер Левице Србије, каже за Данас да је „потпуно неприхватљиво позивање на референдум ради изјашњавања о решењу за КИМ, о којем се ништа не зна, и у условима диктатуре, заробљених медија и страшне поделе у друштву“.

– Референдум је Вучићу потребан само као алиби за закулисне договоре, да би могао да каже: „Нисам ја, народ је одлучио“! А народ под овим медијским, политичким, институционалним условима не може да зна било шта о правим дешавањима у Србији. Савез за Србију ће донети заједничку одлуку о евентуалном референдуму за који свакако нема ни минималних услова да би био легитиман, поручује Стефановић.

Татјана Мацура, једна од оснивача Покрета центра, наводи за Данас да „власт грађане свакодневно припрема на то да ће они понети терет одлука које су давних дана донете, а у међувремену остају ускраћени за најосновније одговоре – ко је и када уопште овластио председника државе да преговара о КиМ и шта се тачно налази на преговарачком столу у Бриселу“.

– Како ће уопште звучати референдумско питање ако све у међувремену бива непознато и да ли то можемо назвати референдумом или подвалом. Било која промена која се тиче измена Устава, а која дотиче преамбулу, мора бити предмет изјашњавања грађана Србије. Ми се надамо да референдум неће личити на оне из 1998. и 2006. године, констатује Мацура.

Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, каже за Данас да не зна ништа о том референдуму, иако није први пут да се спомиње могућност референдума. „Не знам ни шта ће бити питање, ни о чему ће грађани да се изјашњавају, нити било шта. У принципу сам против референдума, јер се онда поставља питање ко ће референдум да контролише, а то је код нас немогуће. Ако ми једва, ако уопште и и контролишемо изборе, а тамо где немамо контролоре на свим местима где се грађани изјашњавају, ко би то могао да контролише“, напомиње Шешељ.

Милош Јовановић: ДСС обазрива

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је недавно за КТВ телевизију у Зрењанину да је ДСС обазрива по питању могућег референдума о КиМ, „јер у ситуацији у којој се данас налазимо, где постоји пуна медијска контрола власти, референдум може да буде врло опасна ствар“. Јовановић је истакао да мисли да Вучић „има велики проблем са нечим на шта се обавезао, јер има толику подршку Запада да из тог кола не може да изађе, а та подршка се не даје бесплатно“. „Вучић је од Запада добио подршку да се заврши посао, а тај посао се зове Косово и Метохија“, сматра председник ДСС.

Дипломате: Беч ће подржати разграничење
Беч, Београд – И Александар Вучић и Хашим Тачи су задовољни сусретом који су прошлог викенда у Бечу имали са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, тврде за Данас поједини учесници Европског форума у Алпбаху, одржаног прошлог викенда. Према тврдњама наших саговорника, „све је добро протекло – очигледно је да аустријски канцелар Себастијан Курц, попут аустријског председника Александера ван дер Белена, подржава узајамно договорени компромис Београда и Приштине – укључујући извесне корекције граница или размену територија“. Представници дипломатских кругова тврде за Данас да је „веома важно што је Вучић јавно поновио да поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине“.

Мада је председник Србије у Алпбаху изјавио да су „разлике између Београда и Приштине велике и да није уверен да је могућ неки преокрет“, саговорници Данаса из западних држава тврде да се „иде ка споразуму“, нарочито након наговештаја да ће и Сједињене Државе подржати оно што се договоре Вучић и Тачи у наредној фази бриселских преговора. Како је пренео РТС, Вучић је казао да „зна колике су разлике и колико ће ићи тешко постизање било каквог компромиса“. „Да ли је могуће – могуће је, али, да ли је реално, то не могу да кажем“, рекао је он.

Косовски председник је у Алпбаху казао да је Косово одлучно да постигне правно обавезујући споразум са Србијом и да се истражује свака могућа опција за то, укључујући и корекцију границе. „Није нимало лако, врло је тешко. Зато морају сви да буду иза тога, потребна нам је подршка свих. Није то само питање унутрашњег консензуса, већ нам је потребна подршка свих оних који желе да виде Западни Балкан у ЕУ“, објаснио је Тачи.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ