Свет Србија

ЕВО О ЧЕМУ СЕ ЋУТАЛО 18 ГОДИНА: Због њега је 1999. на Косову могао да избије Трећи светски рат!

САД су водиле рат 78 дана против Србије приморавши Београд да одустане од контроле над покрајином Косово и препусти је углавном снагама НАТО, оценио је Тед Гален Карпентер, стручњак угледног вашингтонског Като института, у ауторском тексту за амерички „Нешенел интрест“.

То је учињено под резолуцијом која је представљала „смоквин лист“ а коју је одобрио и Савет безбедности УН и на коју је невољно пристала и Русија, упркос везама Москве и Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај корак, како оцењује, одражавао је слабост руске војске, економије и дипломатије, након дезинтеграције Совјетског Савеза. Чак и уз изненађујуће пасиван одговор Москве, ароганција Вашингтона је скоро произвела трагедију, наводи Карпентер подсећајући на инцидент када је у последњим данима борбе, Москва послала мировни контигент на Косово, без претходног одобрења западних сила.

Врховни командант НАТО генерал Весли Кларк наредио је британском команданту Мајк Џексону да преузме аеродром ван Приштине и спречи слетање руских трупа и силом, „ако је неопходно“, међутим Џексон није послушао Кларка тврдећи да не жели да започне Трећи светски рат у име америчког генерала, подсећа амерички аналитичар.

Амерички потез био је без преседана, јер је Алијанса предвођена САД напала земљу која није напала ниједну чланицу НАТО, занемаривши љутите протесте Русије и присилно одвојила је покрајину суверене земље, стављајући је под међународну контролу, оцењује Карпентер.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ