Србија

ПОСЛЕ ТРАМПА И ПУТИН НАВИЈА ЗА РАЗГРАНИЧЕЊЕ КОСОВА! Светске силе све више подржавају КОНАЧНО решење за КиМ!

Принцип Русија прижељкује корекцију граница као договор Срба и Албанаца јер јој то даје легитимитет да реши неке своје проблеме у Молдавији, Грузији и Украјини, наводи америчка агенција Блумберг

Русија и Владимир Путин волели би разграничење Срба и Албанаца као коначно решење за косовско питање, тврди утицајна америчка агенција Блумберг!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи, Путин има разлога да прижељкује такав сценарио јер би на тај начин добио адут да исти или сличан модел примени у решавању неких својих замрзнутих конфликата.

Подршка Кремља

– Размена територија би, бар површно гледајући, била повољан исход за Кремљ јер би на тај начин добили легитимитет за слична решења за замрзнуте конфликте у Молдавији, Грузији и Украјини – наводи Блумберг и подсећа да Русија подржава Србију по питању Косова, не признаје косовску независност и блокира Косово у УН. Али је Русија такође, подсећа Блумберг, наговестила и да би прихватила компромисни договор за КиМ.

Блумберг наводи да договор Београда и Приштине постаје више од апстрактне идеје и да су председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи у Аустрији ових дана почели разговоре о такозваној корекцији граница, процесу који би омогућио приступање ЕУ.

Додаје, међутим, да би евентуална корекција граница могла повући и још нека разграничења у региону. Како оцењује, опасност је велика, поготово у БиХ, у регионима у којима су већина Срби и Хрвати, али и у Македонији, у којој је албанска мањина веома јака.

– Уколико би Вучић и Тачи пронашли начин да се договоре, то ће ЕУ бити више него довољна накнада за понижење после брегзита, будући да би било тешко оспорити способност Уније да зацели свеже ране после рата. А уколико до договора не дође, Европа уме да буде и стрпљива – закључује Блумберг.

Приближавање САД и Русије

Промена става Америке, која је подржала корекције граница између Срба и Албанаца уколико се две стране договоре, знатно је приближила Доналда Трампа и Путина када је реч о решавању косовског питања. И неке државе ЕУ ускоро би могле да омекшају став, оцењују саговорници Курира.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић наглашава да је Србија успела да промени готово зацементирану позицију неких западних земаља када је реч о Косову.
– Направљен је историјски заокрет и историјски успех, јер је КиМ постала тема о којој се поново говори. Пружа нам се историјска прилика да нешто добијемо за свој народ. Борба тек следи – поручује Дачић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је добро што велике силе показују спремност да пусте Србе и Албанце да сами реше проблем:

– Србија заговара такав приступ и добија све већу подршку у међународној заједници. Нама је циљ да сами можемо да решавамо своје проблеме на миран начин.

Меркелова и Трамп о Косову
Ангела: Подржавамо све што води ка решењу

Телефонски разговор између америчког председника Доналда Трампа и немачке канцеларке Ангеле Меркел још није преломио тврди став Берлина да границе Балкана морају остати нетакнуте.

– Ми подржавамо све разговоре који воде ка циљу, решењу тог питања, али говоримо да је наравно територијална целовитост, каква је сада створена, једна вредност, и ја сам то исто рекла када су овде били председници владе БиХ и владе Црне Горе, морамо бити опрезни да потези на једној територији не доведу до потеза на другим територијама – изјавила је Меркелова, потврђујући да је са Трампом разговарала о решењу за КиМ.

Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић подсећа да је из Брисела стигла порука да странама треба дати простора да постигну коначан договор:

– Немачка ће имати на уму да је нужан договор, а да његови оквири у некој мери могу да се мењају. Немачка неће правити ту врсту опструкције јер њен циљ је да регионална стабилност буде успостављена.

Џорџ Фридман
Границе нису закуцане

Џорџ Фридман, амерички геополитичар и оснивач агенције „Стратфор“, сматра да се САД неће противити било ком решењу косовског проблема које доприноси миру у региону, укључујући и размену територија.
– Пошто су границе Србије већ промењене током рата, мислим да нема разлога да садашње границе буду свете – нагласио је он и рекао да подржава договор који би постигли Београд и Приштине без мешања треће стране.

Порука хрватском премијеру
Стефановић: Немојте ви да
одређујете границе Србије

Потпредседник Владе Небојша Стефановић поручио је хрватском премијеру Андреју Пленковићу да није позван да одређује границе Србије.

– После изјаве Пленковића потпуно је јасно да сви они који су и иначе против Србије свој став потврђују и тиме што су против споразума Срба и Албанаца и чине све што је у њиховој моћи да не дође до било каквог решења које би значило више стабилности и мира. Позивам Пленковића да нам више не помаже пошто смо јасно видели 2008. колико добро мисле РС и колико се чврсто држе ставова Бадинтерове комисије. Немојте ви да одређујете границе Србије пошто за то нисте ни позвани нити то можете, а молим и све друге у региону да, уколико не могу да нам помогну, да нам и не одмажу – закључио је Стефановић.Пленковић је претходно изјавио да је Хрватска изразито опрезна и да неће стати у ред да би заговарала промену граница између Србије и Косова, те да чврсто стоји иза налаза Бадинтерове комисије да су републичке границе постале државне.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ