Свет Србија

Трамп сломио став Меркелове: За само 6 месеци Србима СЕВЕР КОСОВА

Трамп је решен да проблем Косова на неки начин стави ад акта за најдуже шест месеци

Доналд Трамп сломио је ригидни став Ангеле Меркел о разграничењу Срба и Албанаца и евентуалној подели Косова. Само 12 сати након телефонског разговора са америчким председником у понедељак увече, немачка канцеларка потврдила је да је једна од важних тема била Косово и изнела драстично ублажен став у односу на онај од пре неколико дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима до којих је Српски телеграф дошао у добро обавештеним дипломатским изворима, Трамп је решен да проблем Косова на неки начин стави ад акта за најдуже шест месеци и очекује да ЕУ не саботира те његове напоре.

– Амерички председник инсистира да се у кратком року разреши неколико кризних жаришта широм света како би себи подигао рејтинг у домаћој јавности и оправдао имиџ човека који успешно решава проблеме које су његови претходници и политички ривали створили. На том списку је и Косово. Због тога је Меркеловој пренео јасну поруку да од Немачке, али и целе ЕУ, очекује да га испрате у његовој визији – објашњава извор и додаје да је рок за расплитање косовског чвора врло чврсто дат и да ту неће бити даљег одступања.

Неколико етапа

Управо због тога, каже саговорник, Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон изашао је у јавност са изјавом о корекцији граница, која је шокирала понајвише Приштину. Симптоматично је, додаје он, да се Болтон два дана пре тога срео са Николајем Патрушевим, човеком од највећег Путиновог поверења.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић оцењује да се Америци и Западу уопште веома жури, те да је та журба део њихових интереса и жеље да убрзају одвајање тобоже малигног руског утицаја на Балкану:

– Прва етапа је да се што пре стави тачка на питање Косова и у том смислу је назначена и еластичност америчке стране, да нама припадне север Косова, али то је орочено и мора брзо да се спроведе, по мени буквално за месец или два. Немачка страна је слабија и мора да следи америчку политику, у том контексту је и вођен разговор Меркелове и Трампа. Друга етапа биће убрзавање нашег уласка у ЕУ, а трећа и најтежа је да нас увуку у НАТО, што ипак неће ићи глатко као што су замислили.

Нема чекања
Рационално је да буде подржано решење за Косово до ког дођу Срби и Албанци, сматра аналитичар Драгомир Анђелковић.

– У том смеру се померају америчка, али и француска и немачка политика према позицији да се прихвата подела Косова. Русија је спремна да подржи све што Србија жели, проблем је Немачка, међутим, треба имати у виду да ће Ангела Меркел ипак морати постепено да измени став.

ЕУ: Решење да не буде модел за друге
Још је рано да се спекулише о садржају евентуалног договора Београда и Приштине, али сваки договор који постигну две стране мора да буде специфично кројен само за питање односа Србије и Косова, да не постане модел за друга питања, наводе дипломатски извори у Бриселу за Тањуг. Такви коментари уследили су као појашњење речи европског комесара Јоханеса Хана да би „Србију и Косово требало пустити да сами нађу решење, при чему не би требало искључивати било коју опцију“.

Изјаве немачке канцеларке
Ангела Меркел (13. август)
„Нема промена граница на западном Балкану. Не знам колико пута то више морам да поновим“

Ангела Меркел (28. август)
„Разговарала сам с Трампом о Косову. Констатовали смо да подржавамо све разговоре који воде ка циљу – решењу тог питања. Али, говоримо да је, наравно, територијална целовитост каква је сада створена једна вредност, морамо бити опрезни да потези на једној територији не доведу до потеза на другим територијама“

 

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ