Свет Србија

Признањем Косова, Меркелова је сама довела границе у питање: Посланица Бундестага одбрусила немачкој канцеларки

Фото: Јутјуб

– Једна немачка канцеларка је последња која треба да се меша у гранична питања на Балкану – рекла је Севим Дагделен

Левица је једина немачка странка која критикује једнострано отцепљење Косова. Севим Дагделен, посланица ове партије, каже да би припајање делова јужне Србије Косову „осоколило снове о Великој Албанији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такав сценарио не само да излази на даље одустајање од српске државне територије, већ и српско одустајање од правне позиције да је једнострано отцепљење и проглашење независности Косова 2008. било илегално.“

Премда са других позиција, и Дагделен мисли да би „наставак етничког парцелисања на Балкану ојачао само националистичке покрете и створио нове неизвесности“.
О промени америчког става она за DW наводи:

– САД имају своју другу највећу војну базу у Европи у виду Бондстила на Косову. Колико год да је решење (између Србије и Косова, прим. ред.) „креативно“ и „флексибилно“, ова база на 386 хектара не сме да им се дира. А у случају новог рата, избеглице неће тражити заштиту преко океана, него у Немачкој. Ту изгледа у великој мери постоје различити интереси – каже она.

Када је у питању став Ангеле Меркел, Дагделен каже да су „исхитреним признањем противправне сецесије Хрватске и Словеније и касније БиХ“ бивши канцелар Кол и његов шеф дипломатије Геншер отворили Пандорину кутију на Балкану.

– Једна немачка канцеларка је последња која треба да се меша у гранична питања на Балкану. Када канцеларка Меркел признањем проглашења независности Косова сама доводи границе у питање, али сада упозорава, онда је то морално банкротирала политика „дрште лопова“, али укупно гледано неодговорна – закључила је она.

У највећој опозиционој партији, десничарској Алтернативи за Немачку (АфД), нису се до сада претерано бавили Балканом. Њен посланик Антон Фризен, који је у Бундестагу критиковао политику Запада на Косову, за DW каже да свет више од двадесет година чека на решење овог проблема и да у том смислу треба тежити сценарију у којем Београд и Приштина налазе коначни политички договор па макар то обухватало и промену граница.

– Реално посматрано, Балкан је буре барута и то није од јуче. Зато се изгреди не могу искључити. Али ако постизање одрживог решења води до краткорочних тензија, и то је боље од актуелног статуса кво – каже Фризен.

Он је мишљења да се „спољна политика Меркел одувек оријентише према Сједињеним Државама. Стога верујем да се Савезна влада Немачке неће опирати политичком решењу које би имало благослов Вашингтона.“

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ