Регион

САД ЗА ЛАЖИ О РУСИМА У РС ИЗДВОЈИЛИ 100.000.000 ДОЛАРА: Додик открио кога и зашто финансира Амбасада САД!

Сједињене Америчке Државе, према извештајима америчке владе, већ дуго настоје да утичу на изборе у БиХ путем финансирања медија, а ти напори сада су интензивирани, наводи Влада Српске у извештају Савету безбедности Уједињених нација.

Упозоравају да страно уплитање у изборе у БиХ прети подривању демократије. То говори да Америка, предвођена амбасадорком у БиХ, не одустаје од мешања у унутрашње ствари и то мора да се рашчисти, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка влада издваја значајне ресурсе за финансирање медија у БиХ још од краја рата 1995. године, а као сврха овог финансирања често се наводи помоћ независним медијима, квалитетном новинарству и грађанском друштву уопште. Међутим, Влада Српске у извештају упозорава да је утицај на локалну политику контроверзан.

Од завршетка рата до данас, америчка влада дала је преко 100.000.000 долара медијима у БиХ, што је вероватно највећа америчка помоћ медијима по глави становника. Ова средства углавном се усмеравају преко Агенције за међународни развој и Стејт департмента путем Амбасаде САД у Сарајеву.

ОХР такође игра улогу у праћењу финансирања и администрацији медијских организација и институција у БиХ, наводи се у документу. Такође, извјештаји о америчком финансирању медија у БиХ показују умешаност ОХР-а и намеру да се утиче на изборе.

Влада подсећа да од 2010. до 2017. године САД нису покренуле већи програм финансирања медија, али су у протеклој години покренута најмање три таква програма, чији су корисници углавном медији у БиХ, а укупна средства прелазе 12 милиона долара.

У образложењу буџета за фискалну 2018. годину, Конгрес САД је издвојио 18 милиона долара за Фонд економске подршке и развоја за БиХ. Средства издвојена за ову годину намењена су за „смањење осетљивости на руски притисак, нарочито у секторима енергетике и медија“, као и „подршку независних медија, избора и демократских политичких процеса“.

Влада у Извештају упозорава да САД треба да обелодане податке о свим дозначеним средствима и њиховој намени и да престану да их користе у циљу утицања на изборе. Наводе да многи корисници средстава подржавају политичке странке и лидере у БиХ или са њима имају тесне везе.

Свима који су упознати са приликама у БиХ јасно је да је финансирање медија и невладиних организација проблематично због политичког утицаја, стоји у извештају. Зато Српска тражи да се јасно и транспарентно обавести јавност коме ће и како овај новац бити намењен, поручује председник Републике Милорад Додик.

– Ми ћемо тражити инспекцију, да се то утврди, у Републици Српској морамо да знамо на који начин се то ради, мислимо да је то подривање изборног процеса и директно уплитање у њега, а Америка предвођена овом амбасадорком не одустаје од мешања у унутрашње ствари – рекао је Милорад Додик.

Додик подсећа да је амерички председник Доналд Трамп у току предизборне кампање, али и после, говорио да се неће мешати у унутрашње ствари других земаља. Сад, каже, видимо да то није случај.

– Мислим да су то ствари које би требало да рашчистимо, јер уколико Американци овде доведу екипу себи поданих људи, онда Република Српска не може рачунати на будућност – наглашава председник Српске.

Влада наглашава да је у интересу грађана БиХ да буду у потпуности информисани о финансирању медија. Садашња нетранспарентност ових процеса, кажу, подрива један од основних циљева ових средстава – враћање поверења у медије и институције.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ