Србија

ЕВРОПСКА УНИЈА ПРОМЕНИЛА СТАВ! Брисел за разграничење, победа Србије!

Фото: Pixabay.com

Запад прихватио корекцију граница

Европска комисија би се, у принципу, сложила са кориговањем граница у договору између Београда и Приштине, ако би то подразумевао коначни споразум двеју страна – сазнају београдски медији из својих добро обавештених извора у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прихватили бисмо сваки договор између две стране који би био заснован на реалном, применљивом и трајном решењу – истиче високопозиционирани саговорник из Брисела.

Увод у овакав став биле су недавне изјаве Јоханеса Хана, комесара за преговоре о проширењу, који је, између осталог, поручио да би постигнути договор, као геополитичку неопходност, требало да поштују све чланице ЕУ, уз прецизирање да се ради о билатералном решењу које не може да се користи као пример за друга питања. Извор истиче да Ханов став није лични, већ да представља позицију Европске комисије.

Томе треба додати и поруку Маје Коцијанчич, портпарола високе представнице, која је нагласила да Београду и Приштини мора да се да простор за договор о садржају споразума. Федерика Могерини је, уосталом, до сада стално истицала да две стране саме утврђују шта ће бити део договора.

Проблем би, међутим, могла да представља Немачка, која још није дефинитивно одлучила да попусти. Али, извор истиче да то није нешто што би требало да обесхрабри учеснике у дијалогу.

– Није то први пут да се позиције ЕК и неке чланице разликују. Дешавало се то и раније, на пример у случајевима када је став Комисије био да треба започети приступне преговоре с неком земљом – кандидатом, док су се томе противиле поједине државе ЕУ, па смо морали да се усаглашавамо, да би на крају ипак био постигнут консензус – рекли су у Бриселу.

У седишту ЕУ нису желели да званично додатно коментаришу Ханове изјаве, а разлог за то је и тај што се чека да се види шта ће коначно стајати у споразуму и да ли ће тамо уопште бити помињања „корекције граница“, па се иступање на ту тему у овом тренутку сматра „преурањеним“. Али, како напомиње наш добро информисани саговорник, све иде у том правцу да би ЕК прихватила разграничење, „уколико оно буде саставни део свеобухватног решења о нормализацији односа и ако поштује међународно право“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ