Свет Србија

Могеринијева коначно признала: Балкан мора у ЕУ или ће се ПОНОВО ЗАРАТИТИ

Шефица европске дипломатије открила зашто је важно да регион буде у Унији

Федерика Могерини, шефица дипломатије ЕУ, поручила је да Унија није комплетна без Западног Балкана и да јој је у интересу да прими државе региона како се овде не би поновили ратни сукоби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Верујем да пројекат ЕУ неће бити комплетан док западни Балкан не буде део наше породице, то нам говоре географија, историја, али и економија и безбедност – истакла је Могеринијева и додала:

– У нашем је интересу да оставимо врата отворена и да се они прикључе европској породици, уколико испуне услове – навела је након што се састала са аустријским председником Александром ван дер Беленом.

– Традиционално гледамо на западни Балкан као на подручје нестабилности где је дуго година, па чак и деценија, ЕУ имала улогу која обезбеђује сигурност. Сада прелазимо у фазу где смо партнери у заједничкој одбрани и безбедности. Пре 20 година имали смо потпуно другачији сценарио у региону када су безбедност и одбрана у питању. Данас имамо заједничке изазове у тим областима са земљама западног Балкана – нагласила је она.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је добро што ЕУ рачуна на нас.

– Шта год да је разлог, добро је да рачунају на нас. Само мало да пожуре – наглашава он.

Према речима политичког аналитичара Бранка Радуна, Европи је у интересу да прими Србију зато што су видели да смо им потребни на терену.

– Није то Могеринијева рекла само због могућности сукоба, ЕУ је видела, рецимо поводом ситуације са мигрантима, да та ситуација није могла да прође без комуникације са Балканом – нагласио је он.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ