Регион

Срамота хрватске Википедије: Јасеновац описују као бању за одмор и називају га “сабирним логором”

Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочинацког карактера овог логора смрти

Хрватска Википедија досегла је ново дно филоусташке апологије најновијим изменама чланка о Јасеновцу, пише загребачки портал Индекс.хр.

Како се наводи, хрватска Википедија као релевантан извор наводи књигу Игора Вукића “Радни логор Јасеновац”, која овај усташки логор смрти, који је згрозио чак и нацисте, представља скоро као бања за одмор.

Усташки логор смрти Јасеновац се ту описује као Сабирни логор Јасеновац, а прва референца у чланку је из Вукићевог интервјуа “Гласу Концила”.

Штавише, већина референци на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић, Народ.хр, Хрватски тједник и Маxпортал, наводи Индекс.

На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био “логор смрти” сада пише “сабирни логор”, а уз Вукића – иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор – позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима.

У чланку на Википедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном. Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочиначког карактера овог логора смрти и индиректну апологију усташа и НДХ, пише хрватски портал.

Поређења ради, на енглеској и немачкој Википедији Јасеновац се описује између осталог као логор за истребљење људи, закључује Индекс.хр.

 

Извор: Telegraf.rs/Index.hr

Loading...