Регион

Срамота хрватске Википедије: Јасеновац описују као бању за одмор и називају га „сабирним логором“

Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочинацког карактера овог логора смрти

Хрватска Википедија досегла је ново дно филоусташке апологије најновијим изменама чланка о Јасеновцу, пише загребачки портал Индекс.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, хрватска Википедија као релевантан извор наводи књигу Игора Вукића „Радни логор Јасеновац“, која овај усташки логор смрти, који је згрозио чак и нацисте, представља скоро као бања за одмор.

Усташки логор смрти Јасеновац се ту описује као Сабирни логор Јасеновац, а прва референца у чланку је из Вукићевог интервјуа „Гласу Концила“.

Штавише, већина референци на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић, Народ.хр, Хрватски тједник и Маxпортал, наводи Индекс.

На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био „логор смрти“ сада пише „сабирни логор“, а уз Вукића – иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор – позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима.

У чланку на Википедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном. Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочиначког карактера овог логора смрти и индиректну апологију усташа и НДХ, пише хрватски портал.

Поређења ради, на енглеској и немачкој Википедији Јасеновац се описује између осталог као логор за истребљење људи, закључује Индекс.хр.

 

Извор: Telegraf.rs/Index.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ