Регион

„То је споменик српској окупационој војсци“! СКАНДАЛ! Напад на општину Будва због обнове споменика краљу Петру

„Цела династија Карађорђевића, укључујући и краља Петра, и српска војска симболи су пропасти и уништења Црне Горе „

Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву против Општине Будва због намере да обнови спомен-обележје српском краљу Петру Карађорђевићу у том граду и обнови, како наводе, спомен-обележја српској окупационој војсци, јер је то, кажу, у супротности са Законом о спомен-обележјима, а у вези са кривичним делом изазивања националне мржње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорски покрет, како наводе, захтева од партија, које чине коалициону власт у Будви, а које себе сматрају процрногорским и идепендистичким, „да онемогуће овакво субверзивно и непријатељско понашање према Црној Гори и Црногорцима и локалним властима у Будви“, пренео је портал РТЦГ.

Уколико то не учине, поручују, биће сматрани делом антидржавних и антицрногорских снага у Црној Гори.

Црногорски покрет такође тражи од надлежних органа да се покрене поступак враћања имена Петровцу, које се пре 2. фебруара 1919. године звало Кастел Ластва. О стварном расположењу грађана Кастел Ластве, да њихов град понесе име окупатора Црне Горе Петра Карађорђевића, најбоље говори што су у тадашњем Петровцу убедљиву победу на изборима 1920. године однели комунисти, тако да је Петровац био прва комунистичка општина на јадранској, југословенској обали.

– Да не заборавимо да је тај исти краљ Петар забранио федералистима да учествују на изборима, а да су српски ројалисти убедљиво поражени. Толико о вољи грађана Кастел Ластве да им се промени име у име које нажалост носи до данашњих дана. Свим градовима у Црној Гори су враћена њихова стара имена, осим Петровцу. Заиста морамо да се питамо зашто је то тако, ако знамо да се ради о човеку који заслужује пре свих осталих да му се име заувек избрише из било којег топонима у Црној Гори – поручили су из те странке.

Општинска власт у Будви расписала је конкурс за санацију спомен-обележја српском и југословенском краљу Петру Карађорђевићу који се налази код фонтане, ван градских бедема.

– Санациони радови обухватају чишћење и конзервацију спомен-обележја, уређење околног простора и постављање информативне табле. Вредност радова је 5.000 евра. Иста власт је пре неког времена очистила и санирала спомен-обележје уласку српских окупационих трупа у Будву 1918. године, које се налази изнад Вељих врата Старог града, које је постављено 1931. године. На њему пише: ’На успомену доласка храбре победоносне српске војске, која после јуначких победа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. године. Поставља општина Будва‘ – подсећају из Црногорског покрета.

Они се позивају на члан Закона о спомен-обележјима у којем, како наводе, стоји да је „забрањено подизати спомен-обележја за догађај који означава губитак слободе или независности Црне Горе“, а ставом 7 и лицу које је у историји Црне Горе имало негативну улогу.

– Цела династија Карађорђевића, укључујући и краља Петра, и српска војска симболи су пропасти и уништења Црне Горе и на њих се односе ова два става Члана 10 поменутог Закона. Та династија, силом српске војске и њеног оружја, 1918. године је уклонила црногорску династију Петровић-Његош с државнога трона, укинула црногорску државу и Црногорску цркву и узроковала пропаст земље. Последице су застрашујуће и изазивају контроверзе, спорове и сукобе до данашњих дана, дестабилизују политичке прилике на начин који спречава државу да се уреди у политичком, економском, привредном и сваком другом погледу – наводе из Црногорског покрета.

Као најтеже последице набрајају грађански рат који је трајао од 1919. до 1928. године с великим жртвама и много попаљених домова, опште заостајање земље у образовном, културном и привредном смислу, беспоштедна пљачка свих црногорских ресурса и језичка, културна и политичка асимилација становништва.

Затим додају да величање окупације, окупационе војске и лица која их оличавају, у овоме случају српске војске и краља Петра Карађорђевића, није само увреда за Црногорце као слободарски народ, него индиректни јавни позив на насиље и мржњу према њима.

Због свега тога, наводе из Црногорског покрета, Тужилаштву су предложили да покрене поступак против општине Будва, због подстицања међунационалне нетрпељивости и мржње, провокације упућене припадницима црногорске нације и обнављања спомен-обележја које, сматрају, слави окупацију, окупациону војску и краља Петра који их оличава.

Предложили су и покретање поступка за уклањање спомен-плоче изнад улазних врата од Града и спомен-обележја краљу Петру Карађорђевићу, а да се Општини Будва одреди казна која одговара тежини дела.

Сматрају да се мора имати у виду да је против ње већ једном инициран кривични поступак због слављења подгоричке Скупштине и датума њенога одржавања, који је у вези с пропашћу Црне Горе.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ