Свет

КРАЈ НАТО ПАКТА! Макрон тврди да Европа мора да се окрене Русији!

Француски председник по земљама ЕУ промовише нову стратегију, према којој Стари континент треба да се ослободи утицаја САД и да склопи чврст стратешки савез са Москвом, укључујући и војни

Француски председник Емануел Макрон решио је да разбуца НАТО. Он сматра да Европа мора да се ослободи америчког утицаја и да се окрене Русији, са којом треба да изгради чврсту стратешку сарадњу, укључујући и војну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Деценијске грешке

Макрон, који кроз земље ЕУ промовише своју нову стратегију одбране Европе, јуче је у Финској поновио раније изнет став да безбедност Старог континента не сме да зависи од САД.

– Европи је потребна аутономија у одбрани, а не као сада да зависи од Америке. У нашем је интересу да имамо стратешке односе са Русијом и са Турском. То ће нам донети стабилност, која ће на дуге стазе ојачати и ујединити цео континент – рекао је Макрон на конференцији за новинаре са својим финским колегом Саулијем Нинистом у Хелсинкију.

Он је додао да Европа мора да промени свој однос према Русији.
– Чинили смо много грешака и имали много неспоразума последњих деценија. Као што сам истакао и током састанка са руским председником Владимиром Путином, морамо успоставити чврсту сарадњу, на пример у области сајбер-безбедности, војне безбедности, али и на свим другим пољима – истакао је Макрон.

Према његовим речима, предуслов за то је да се Стари континент ослободи америчког утицаја.
– Морамо преузети иницијативу у побољшању односа са Русијом. Кад је реч о Украјини, споразум из Минска је такав какав је. Не треба да заборавимо шта се догодило, али морамо бити реални и наставити даље – нагласио је француски председник.

Како је навео, да би ЕУ обезбедила већу стабилност, најпотребнији су јој добри односи са суседима.
– Морамо добро преиспитати трансатлантске везе и поправити односе са силама и великим нацијама са којима Европа дели историју. Потребне су нам и шире европске вредности, које су се током деценија изгубиле – изјавио је Макрон.

Француски председник је, иначе, од почетка ове недеље кренуо у офанзиву против САД и њиховог председника Доналда Трампа. Макрон сматра да Трампово наметање санкција европским партнерима и његово дистанцирање од НАТО савезника подрива безбедност у Европи, изграђену након Другог светског рата.

– Партнер с којим је Европа изградила послератни поредак окреће леђа нашој заједничкој историји. Стога европске земље морају да раде заједно у борби против Трампове изолационистичке политике. Његова победа на изборима представља кризу модерне глобализације и сад је на свим земљама света да учине ту глобализацију хуманијом – рекао је Макрон у понедељак, дајући својим амбасадорима смернице у наредних годину дана.

Крај доминације САД

Аналитичари на основу Макронових потеза сматрају да је дошао крај НАТО и да Европа жели нови светски поредак у ком Америка неће доминирати.
– Нови предлог француског лидера о ослобађању од америчког утицаја на Старом континенту значи прекид трансатлантских односа, а самим тим то је крај за НАТО пакт. Тај војни савез годинама је служио само интересима Америке, а томе је очигледно дошао крај. Стога нова Макронова војна стратегија за Европу, која се базира на савезу без САД, а на сарадњи са Русијом, може да буде прекретница за цео свет – сматрају стручњаци.

Они подсећају да ЕУ планира да уложи 20 милијарди евра на реформу одбране између 2021. и 2027. године.
– То значи да пара за НАТО неће бити. Чланице ЕУ ионако су оптерећене разним дажбинама, те је мало вероватно да ће хтети да издвајају за две војне алијансе – за европску и трансатлантску – кажу аналитичари.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ