Србија

Пацоли: „Нико није повукао признање, Дачић пуштао лажне вести“

Беч — Косовски министар иностраних послова Беџет Пацоли изјаснио се против идеје корекције границе Косова.

Он је оценио да је решење у успостављању заједничке економске зоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пацоли је, у изјави за Тањуг у Бечу, где је имао обраћање у представништву ЕУ, казао да не треба да имамо поделе на основу етничке припадности, језика, вере и свега другог, већ да морамо заједнички да живимо, и да треба да се посветимо привреди.

„Морамо да се потрудимо да пронађемо инструменте како би најбрже могли да побољшамо стандард живота грађана“, објаснио је Пацоли.

Додао је да треба радити на осигурању бољег живота, сигурности, бољем образовању, јер, како истиче, ту има простора за рад, а не на границама.

У обраћању у Представништву ЕУ у Бечу, Пацоли је, такође, рекао да је његово лично мишљење да не треба делити грађане Косова, већ да им је неопходно понудити бољи живот кроз јачање економије.

„Не треба да делимо грађане, већ је неопходно да будемо ближи. Надам се да ће председник Србије Александар Вучић и Косова Хашим Тачи то увидети. Косово и Србија желе да буду део ЕУ, а Европа је мултиетничка, мултиконфесионална, не дели народа“, објаснио је он.

„Уместо да делимо или размењујемо територије, дајте да се договоримо да на тој територији успоставимо слободну економску зону. Тиме би сигурно привукли инвестиције, и тиме побољшали животни стандард грађана. Људи треба да размишљају о економији, бољем животу, јер када је привреда у болем стању нестају све политичке тензије“, рекао је он.

Објаснио је да је његова лична идеја да грађани Србије, када желе да оснују фирму на Косову, морају бити третирани исто као косовски грађани, и да се на таквим основама сарађује у будућности.

Промена граница, према његовим речима, не може бити „будућност“, већ треба да се окренемо економији, пошто када се живи боље грађанима неће бити важно где живе. Поручио је да дискусија о решењу за Косову није завршена, али понавља не треба делити. Навео је да, на основу тих права, Косово не може доносити никакве одлуке без учешћа Срба у скупштини.

„Србија жели север, а ако га дамо шта ће бити са осталим Србима у преосталих шест општина на југу. Ако Србија мисли да је Косово део њене територије нека прогалсимо заједничку економску зону“, поручио је он. Указао је да Приштина са Београдом разговара тренутно о коначном решењу проблема, и да се нада да ће „Дан Д“ уследити наредних дана или месеци.

„Надам се да ћемо окончати преговоре мировни споразум са Србијом, који ће донети одрзиви мир и стабилност. Није нормално немати добре оносе са Србијом, коју прихватамо као најважнију земљу у региону, као најважнијег партнера, али исто тако Србија мора да прихвати да је независност Косова чињеница. На основу те две чињенице треба да градимо нашу будућност“, објаснио је он.

Пацоли је казао да подржава дијалог и Тачија, истакавши да је то важно за Косово како би постало чланица међународних организација.

Критиковао је шефа српске дипломатије Ивицу Дачића и навео је да Дачић наводно троши огромне паре да земље повлаче признање независности Косова.

„Гарантујем да није ниједна земља повукла признање. Морају да нас обавесте да нас више не признају, а нисмо добили као нашег главног партнера, који је важан за нашу економију, обавештења. Дачић је пуштао лажне вести“, рекао је он.

У свом говору он је указао да је приоритет Косова приближавање ЕУ и позва је Брисел да не држи Косово изоловано, већ допусти да Приштина напредује заједно са осталих пет земаља Западног Балкана.

„Без Западног Балкана, а тако и Косова Европа неће бити потпуна, и као пазел неће бити стабилна ако јој недостаје неки део“, објаснио је Пацоли.

Посланик Мандл рекао је да је најпре био зачуђен када је чуо за идеју размене територија, али да је, када је мало подробније размислио био охрабрен што Београд и Приштина о нечему разгоаврају. „Какву год да имате агенду добро је да се разговара и преговара. То је почетак другачијег односа Београда и Приштине“, уверен је он.

Бивши изасланик ЕУ на Косову Волфганг Петрич, који је присуствовао састанку, указао је да не треба одбацити унапред идеју о корекцији граница, јер је битно да две стране саме пронађу решење, пошто наметнута солуција није одржива. Подсетио је да треба бити отворен за таква решења, јер Косово није признато од целог света, а статус квот не би одговарао Приштини.

„Веома је важно да се решење које предлажу две стране сагледа, чак иако је против актуелних принципа, јер принципи можда треба да се унапреде“, рекао је Петрич.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ