Занимљивости Свет

РЕВОЛУЦИОНАРНИ РУСКИ ПРОЈЕКАТ: Мамути и остале изумрле животиње ће ОПЕТ ХОДАТИ ЗЕМЉОМ!

Североисточни савезни универзитет у Русији представиће на Четвртом Источном економском форуму инвестициони пројекат изградње научног центра за палеогенетику, који ће се бавити питањима клонирања мамута и проучавањем генетске историје народа са североистока Русије, саопштила је прес-служба владе Јакутије

Научници центра ће тражити и проучавати целе одрживе ћелије у остацима добро очуваних древних животиња захваљујући пермафросту како би покушали да клонирају изумрле организме, укључујући и мамуте, објашњава се у саопштењу.

Осим вунастих мамута, руски генетичари најавили су и проучавање ДНК других изумрлих врста, укључујући вунастог носорога, који је изумро пре око 10.000 година, пећинских лавова и неких врста давно изумрлих коња.

У саопштењу се додаје да ће оријентациони трошкови пројекта износити око 400 милиона рубаља (око 5,1 милион евра).

Лабораторије за клонирање, од којих су неке дубоко у пермафросту Јакутска, представљаће проширење тренутних руских истраживања који раде заједно са тимом научника Јужне Кореје у циљу оживљавања мамута. Јакутск, главни град Јакутије, препун је смрзнутих остатака животиња.

У овом региону је пронађено 80 одсто свих руских узорака из времена плеистоцена и холоцена са сачуваним ткивом. ДНК древних животиња може да остане сачуван у смрзнутом тлу, познатом као пермафрост, десетинама хиљада година. Научници се надају да ће извлачењем ДНК имати бољи увид и разумевање биологије древних животиња, као и живих организама, укључујући и човека, које су насељавале и насељавају екосистеме североистока Евроазије, закључује се у саопштењу.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ