loading...
Zanimljivosti Svet

REVOLUCIONARNI RUSKI PROJEKAT: Mamuti i ostale izumrle životinje će OPET HODATI ZEMLJOM!

Severoistočni savezni univerzitet u Rusiji predstaviće na Četvrtom Istočnom ekonomskom forumu investicioni projekat izgradnje naučnog centra za paleogenetiku, koji će se baviti pitanjima kloniranja mamuta i proučavanjem genetske istorije naroda sa severoistoka Rusije, saopštila je pres-služba vlade Jakutije

Naučnici centra će tražiti i proučavati cele održive ćelije u ostacima dobro očuvanih drevnih životinja zahvaljujući permafrostu kako bi pokušali da kloniraju izumrle organizme, uključujući i mamute, objašnjava se u saopštenju.

Osim vunastih mamuta, ruski genetičari najavili su i proučavanje DNK drugih izumrlih vrsta, uključujući vunastog nosoroga, koji je izumro pre oko 10.000 godina, pećinskih lavova i nekih vrsta davno izumrlih konja.

U saopštenju se dodaje da će orijentacioni troškovi projekta iznositi oko 400 miliona rubalja (oko 5,1 milion evra).

Laboratorije za kloniranje, od kojih su neke duboko u permafrostu Jakutska, predstavljaće proširenje trenutnih ruskih istraživanja koji rade zajedno sa timom naučnika Južne Koreje u cilju oživljavanja mamuta. Jakutsk, glavni grad Jakutije, prepun je smrznutih ostataka životinja.

U ovom regionu je pronađeno 80 odsto svih ruskih uzoraka iz vremena pleistocena i holocena sa sačuvanim tkivom. DNK drevnih životinja može da ostane sačuvan u smrznutom tlu, poznatom kao permafrost, desetinama hiljada godina. Naučnici se nadaju da će izvlačenjem DNK imati bolji uvid i razumevanje biologije drevnih životinja, kao i živih organizama, uključujući i čoveka, koje su naseljavale i naseljavaju ekosisteme severoistoka Evroazije, zaključuje se u saopštenju.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...