Русија

РУСИМА НИКО НЕ МОЖЕ НИШТА: Американци дрхте пред најновијим ОРУЖЈЕМ које је развила Путинова војска!

Ракете од сада могу да скривају било где. Способност Русије да упакује модерне суперсоничне противбродске ракете у поморски транспортни контејнер стандардне величине нуди интересантне могућности.

Трошкови руске војске не могу задовољити амбиције Кремља. Западне санкције и ниске цене гаса су приморале на велико смањење руског војног буџета 2017. године, угрожавајући читав низ војних пројеката. Међутим, Русија тражи јефтине и једноставне начине за опремање својих снага – посебно морнарице – са софистицираним наоружањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, модуларно оружје које се може лако разменити између различитих бродова – најпознатији пример су противбродске ракете Клуб-К скривене унутар транспортних контејнера, које Русија нуди за продају купцима. Било која обална одбрамбена сила на буџету може имати добро камуфлиран ратни брод скривен у цивилној луци.

Другим речима сада Руси имају разорне ракете које су спаковали у контејнере и који могу да буду скривени у обичним транспортним или трговачким контејнерима на обичним бродовима који нису ратни бродови.

Али руски развоји у овом погледу су обимнији и укључују противподморничке борбе и противавионске модуле и њихове пратеће сензоре.

Кремљ жели да широки спектар поморских хардвера буде лако преносив – и да се може превести – с озбиром на војне срезане ресурсе и вишеструке флоте: северна, балтичка, црноморска и пацифичка. Ово је историјски проблем који је спречио Русију да концентрише своје поморске снаге још у руско-јапанском рату.

Паковање оружја и сензора у контејнере који се крећу путем железнице не могу решити овај проблем, али је то могуће брзим претварањем невојних бродских контејнера у плутајуће ракетне платформе и ловце подморница у случају рата – размена опреме и оружја од једне до друге флоте зависи од потреба.

Поред тога, ово оружје може подржати нове класе лакших бродова – као што је патролни брод класе Пројекат 22160, који има унутрашњи простор испод палубе за хеликоптер који је савршено погодан за паковање оружја и других система који су смештени у контејнере. Мала корвета са ракетама Кх-35 домета од 300 км, може да надмаши и надвлада много скупљи амерички борбени брод.

Плус, контејнери омогућавају превару. Неке противничке обавештајне агенције би могле имати потешкоће да открију тачно које су способности паковања било ког руског ратног брода.

„У овом моменту, ако је позната класа пловила, прилично је лако одредити које могућности тај брод поседује,“ наводи се у билтену Канцеларије за стране војне студије америчке војске за месец јул 2018. године.

„У будућности, уз појаву универзалних контејнера за лансирање и војних капацитета базираних на контејнерима, биће потребно изузетно прецизно и континуирано обавештавање о сваком броду како би знали за шта је он способан у било ком тренутку“.

Један од модула који је такође намењен за патролни брод Пројекат 22160 је Минотаур-ИСПБ-М.2 контејнерски сонар за лов на подморнице. Ови бродови и њихови модули ће вероватно ући у службу 2020-их година. Други пројекат је контејнер са два беспилотна хеликоптерска извиђачка дрона БПВ-500- који су тренутно у фази тестирања.

Извор: Espreso/Warisboring.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ