Свет Србија

ВЕЛИКИ ОБРТ! ТАЧИ ПРОМЕНИО ПРИЧУ: Трамп донео одлуку о Косову и Бондстилу

Косовски председник Хашим Тачи поново говори о промени граница са Србијом, иако је под притиском коалиционих партнера и опозиције рекао да промене неће бити.

Није прошло ни 24 часа од када се са Рамушем Харадинајем договорио да неће пристати на мењање граница, а Хашим Тачи поново говори о истом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Немам носталгију за линије које су одређене у најтеже време протеривања Албанаца 1956. Корекција подразумева исправљање неправде према албанском народу И граница са Србијом се може успоставити само кроз договор. Ако неко жели да објави рат Србији, Албин Курти, Иса Мустафа, нека изволе, можда они имају техничке и стратешке ратне вештине које нису познате јавности”, рекао је Тачи.

Нови обрт у Тачијевим изјавама настао је после разговора не са једним, већ са два америчка амбасадора.

У Приштини је јавност шокирана чињеницом да је амбасадор у Србији Кајл Скат ушао у терен свог колеге Крега Делавија и дошао да разговара са Тачијем. Марко Ђурић није шокиран.

“Ја то тумачим фантаститично. Драго ми је увек јер су сви амбасадори на територији Србије акредитовани за целу територију Србије и не видим ништа необично у томе”, навео је Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Прави разлог може бити поверење у Кајла Ската које има Трампова администрација, док је Крег Делави стари кадар који ће ускоро бити смењен.

Дугогодишњи амбасадор Србије у Француској и Белгији Радомир Диклић каже да је мешање једног амбасадора другоме у надлежност новост у дипломатији.

“Колико ја знам, у дипломатској пракси то се никада није десило и није уобичајено. Иако се десило никада није дат толики публицитет томе. То показује нови приступ Америке. Зашто је амбасадор Скат ишао доле, то само он зна”, навео је Диклић.

У свом потпуно новом приступу према Србији, Америка иде корак даље. Ускоро у Београд стиже сенатор Рон Џонсон кога зову и Трамповом претходницом, човеком за специјалне задатке који припрема терен за међународне посете председника Америке. Услов је да Београд и Приштина склопе споразум.

“Трамп жели да један мали проблем реши јер то је за Америку мали проблем. Али, он би имао добар поен на домаћем терену јер би Бондстил могао да буде затворен и амерички војници би се вратили кући. Што је за домаћу публику одлична вест”, рекао је Диклић.

Лондонски “Економист” пише, да Вучић и Тачи не преговарају о мењању граница, већ о аутономији за Србе унутар Косова у замену за признање. Најчвршћи противници разграничења остају Немци.

“Дојче Веле” преноси став немачког политиколога Бода Вебера, који сматра да ће Немачка зауставити приступане ЕУ и Србије и Косова уколико дође до мењања граница.

 

Извор: Prva

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ