Русија

БРУТАЛАН ОДГОВОР РУСА НА АМЕРИЧКЕ СВЕМИРСКЕ СНАГЕ: Ово оружје обара СВЕ – сателите, свемирке бродове, авионе…

Ново ласерско оружје може да циља америчке свемирске бродове, сателите, авионе, дронове. Русија такође обнавља мрежу мониторинга из совјетске ере.

Како би појачао војну одбрану Русије у орбити близу Земље, евроазијски гигант је поново активирао глобалну мрежу совјетских опсерваторија за праћење објеката близу Земље, укључујући и шпијунске сателите САД-а, НАТО-а и Израела, кажу у државном истраживачком институту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Документ, који је добијен из Келдиш института за примењену математику, наводи да су опсерваторије поново активиране у бившим државама Совјетског Савеза, а такође и у Боливији и Швајцарској.

Русија ће моћи да употреби ново ласерско оружје да обори непријатељске сателите, свемирске бродове и друге објекте из орбите близу Земље. Руска војска је заправо, како се наводи, направила корак ближе овој стварности са инжењерима те земље који креирају такав ласер.

У марту је један извор рекао руској медијској агенцији Интерфакс да је произвођач оружја Алмаз-Антеј “завршио рад на антисателитском комплексу“ који укључује опрему за ласерску и копнену контролу.

“Развој овог комплекса је завршен, сав посао који је учињен ће омогућити да се направи корак ближе креирању авиона који ће носити ласерско оружје,“ рекао је извор.

Према Интерфаксу-у, обрамбене компаније раде на ласеру монтираном на авион, који ће бити способан да погоди непријатељске сателите. Русија ће “активно искористити развоје које је стекла у креирању авиона са ласерским оружјем А-60.“

Поред тога, још 8 предстража је стационирано у западној Русији, Молдавији и Мексику како би покривале целу геостационарну орбиту изнад екватора.

Мрежа пажљиво мотри на најмање 5.000 објеката који су заведени у њиховој бази података, укључујући сателите, свемирске летелице и свемирске остатке, поред тога што прикупља податке из нових лансирања.

Ово је уследило јер америчко руководство планира да уведе “Америчке свемирске снаге“ до 2020. године, што је председник Доналд Трамп већ најавио у јуну. Амерички потпредседник Мајк Пенс је рекао да ће се Свемирске снаге састојати од елитног корпуса војника обучених за борбу у свемиру, и свемирске команде која би дизајнирала војне стратегије за ратовање изван атмосфере.

Тхе Хилл је објавио да САД тренутно имај око 859 сателита у орбити, од који је 166 у власништву и под управом војске, а стручњаци верују да ће се број сателита у орбити повећати за неколико хиљада током наредне деценије, помажући да се оствари оно што би могло постати индустрија вредна неколико трилиона долара.

Многи у Конгресу остају забринути по питању тога да ће Свемирске снаге створити додатне трошкове и бирократију у већ веома бирократском министарству одбране, и да би могле подстаћи, уместо да спрече, политике одмазде од противника.

Међутим, званичници Пентагона који су у почетку изразили забринутост у вези са успостављањем “свемирског коруса,“ укључујући и секретара одбране Џима Матиса и секретара ваздухопловства Хедер Вилсон, од тада су повукли свој став, наставља извештај Хиллс-а.

Стога, мора се довести у питање да ли је иницијатива Русије почетак њихових тзв. Свемирских снага како би оспорили амерички притисак да имају потпуну надмоћ над свемиром.

 

Извор: Kurir.rs/fort-russ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ