Србија

ДА ЛИ КЛИЗИМО У СВЕТСКИ РАТ? И Србија се спрема – једини непријатељ је НАТО!

Док се цео свет наоружава, где се у тој ситуацији налази Србија?

Потпуно опкоњена државама НАТО, Србија нема против кога да ратује осим против тог истог НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно на шта Војска Србије полаже наде јесте набавка десетак авиона МиГ-29, којима су ресурски истрошени и старији су 30 година, а који се сада ремонтују да би могли бити у употреби још десетак година.

Буџет Министарства одбране Србије је 830 милиона долара, што није велика сума, а има нешто више од 40.000 припадника Војске Србије, са 50.000 припадника резервног састава.

Пре нешто више од 100 година, велике силе су такође трошиле огромне своте новца у сврху одбране. Када се гледају проценти новца од пореза који су трошени на одбрану, виде се фрапантни подаци. Тако су за 1897. годину трошкови држава на одбрану у односу на укупно прикупљене порезе следећи.

Јапанска империја – 55%
Немачко царство – 43%
Британска империја – 39%
Француска република – 27%
Руска империја – 21%
САД – 17%

Највећи увозници
За великим силама не заостају ни регионалне и неке друге мање силе у економском или политичком смислу. Последњи објављени подаци, за 2016, показују да је увоз оружја у тој години био 31 милијарду долара. Највећи извозници су били САД са 9,9 милијарди долара, Русија са 6,4 милијарде, Немачка са 2,8 милијарди, Француска са 2,2 милијарде и Кина са 2,1 милијарду долара. Највећи увозници оружје на свету су међутим интересантнији.

То су државе које немају или за сада немају развијену војну индустрију, а желе да пројектују своју снагу или планирају сукобе. Највећи увозници оружја на свету су Саудијска Арабија, Индија и Јужна Кореја. Индија се због својих регионалних проблема, односно сукоба с Пакистаном и страха од Кине, полако, али сигурно опрема руским и америчким оружјем, а своју флоту опрема све већим бројем ратних бродова.

Саудијска Арабија због регионалног сукоба и борбе за зону утицаја са Ираном, упркос томе што се деценијама наоружава, прошле године је са Трамповом администрацијом потписала вишегодишњи уговор о набавци новог оружја, првенствено авиона и ракета, вредан више десетина милијарди долара.

 

Извор: Vestionline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ