Свет

ОПРОШТАЈ ОД МЕКЕЈНА – Откривено шта се спрема Америци

Вашингтон — Сједињене Америчке државе се опраштају од недавно преминулог сенатора Џона Мекејна.

Медији указују да се церемонија одавање почасти републиканском сенатору претворила у својеврсну осуду актуелног америчког политичког естаблишмента на челу са Доналдом Трампом, чије је одсуство на комеморацији било упадљиво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи учесници комеморације у својим обраћањима су управо инсистирали на томе, супротстављајући врло експлицитно начин на који је политику схватао Мекејн и како то сада чини актуелни амерички председник.

Мекејн је уосталом своје неслагање показао и током избора 2016. али и касније критикујући врло често потезе Трампа и његове администрације.

То су јасно поручили и бивши председници Барак Обама и Џорџ Буш Млађи, многи други политички званичници, али и Мекејнова ћерка која је позвала Америку да се врати грађанској опцији која подразумева, пре свега, учтивост и пристојност, оцењује АП.

Мекејнова ћерка Меган се прва обратила присутнима и како наводи ЦНН, иако ниједном речју није поменула Трампа, она је у говору изнела неколико непогрешивих и јасних алузија

„Америка Џона Мекејна нема потребе да буде учињена поново великом зато што је Америка увек велика“, рекла је она.

Меган је свог оца описала као „америчку величину“, „праву ствар“ а не „јефтину реторику“…

УСА Тодаy оцењује да је меморијална служба коју је Џон Мекејн, очигледно, пажљиво планирао, успела да упути коначну и пркосну критику Трампу, човеку који није био међу 3.000 присутних и чије име ниједном није изговорено.

„Дошли смо да одамо почаст изузетном човеку, ратнику, државнику и патриоти који је био отелотворење свега што је најбоље у Америци“, рекао је Обама.

Мекејн је био конзервативни сенатор, навео је Обама, али је, како је рекао, разумео да неки принципи надилазе политику, да неке вредности надилазе партију, преноси АП.

„Он нас је учинио бољим председницима“, рекао је Обама који је 2008. године био Мекејнов противкандидат на председничким изборима у САД.

Бивши председник Џорџ Буш, који је 2000. победио Мекејна на унутарстраначким изборима републиканаца, похвалио је Мекејнову „комбинацију храбрости и пристојности“, истичући да је презирао злоупотребу власти.

Амерички председник Доналд Трамп није позван на службу у вашингтонској Националној катедрали, којој, међутим, присуствују његова кћерка и зет, Иванка Трамп и Џаред Кушнер, а који су саветници у Белој кући, као и други чланови Трампове администрације.

Мекејнова породица јасно је ставила до знања да не жели Трампа ни на једном комеморатовном скупу у земљи, који трају већ пет дана, јер је Трамп често критиковао сенатора из Аризоне.

Нетрпељивост између Мекејна и Трампа почела је током кампање за председницке изборе 2016. када је сенатор тврдио да Трамп није кадар за највишу функцију у САД.

Потом је, ипак, подржао Трампову номинацију унутар партије, али је подршку касније повукао. Током Трамповог мандата, Мекејн је често исказивао неслагање са политиком Беле куће.

Међу присутнима на комеморацији у Вашингтону су и бивши амерички потпредседник Џо Бајден, бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, оснивач ФедЕкса Фред Смит, милијардер Роналд Перелман, руски дисидент Владимир Кара-Мурза, глумац Ворен Бити.

Мекејн је преминуо у 81. години од тумора на мозгу, 25. августа. Биће сахрањен у недељу у поморској академији у Анаполису.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ