Регион Србија

ОВУ ИСТИНУ ХРВАТИ КРИЈУ: Степинац се борио на страни Срба

Човек око чије се канонизације води прави рат између Хрватске и Србије – Алојзије Степинац за чије име се вежу многа монструозна дела, а нека од њих су и она из усташког логора у Јасеновцу, борио се, веровали или не на Солунском фронту!

Да, добро сте прочитали Алојзије је као борац учествовао на Солунском фронту у Првом светском рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима из историјског архива у које смо имали увид већину свог ратног деловања провео је у аустроугарској војсци.

Он је, једно време 1918. године био чак и заробљен од стране италијанске војске, а касније је веровали или не добровољно приступио Југословенској легији која је била међу првима упућена на Солунски фронт.

Постоје бројна сведочења да је Степинац у Солуну провео Божић, у карантину. После тога је са војском био у Врању, Гњилану и Приштини, а кући се вратио на пролеће 1919. године.

Због својих ратних заслуга добио је чин потпоручника, а касније га је краљ Александар И Kарађорђевић унапредио у чин резервног поручника.

Ипак, Хрвати су чињеницу да је Алојзије учествовао у пробоју Солунског фронта покушали да сакрију, те су почели са прекрајањем историје.

Тако се у хрватским књигама из доба НДХ може наћи текст: „Срећом, кад је Алојзије Степинац стигао на Солунски фронт, рат је већ био завршен“.

Да ли због срамоте што је овај викар који има до лаката крваве руке ратовао са Србима или су разлози потпуно други данас можете наћи опречна мишљења о учешћу Алојзија у Првом светском рату.

 

Извор: Vidovdan

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ