Србија

ШЕФ НАТО-а ЗА СРБИЈУ: Ово су ствари које јавност у Србији не зна!

НАТО је од почетка био за то да не дође до трансформације косовских снага безбедности. До тога може да дође само променом косовског Устава, то је једини начин да се тако нешто спроведе.

Не постоји другачије становиште НАТО-а, рекао нам је Чезаре Маринели, шеф канцеларије НАТО-а за везу у Србији. Поводом иницијативе приштинских власти која је покренула и парламентарну процедуру да се, мимо уставних промена, усвоји закон о војсци, Маринели нам је потврдио да се позиција НАТО-а о том питању није променила.

Са Маринелијем смо разговарали на радионици о аспектима међународне војне сарадње и активностима везаним за организацију и учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније, коју је на Тари организовало Министарство одбране у сарадњи са Амбасадом Велике Британије.

Питање Спутњика — чему уопште формирање било какве војске на Косову ако су тамо припадници Кфора да би одржавали мир и стабилност, јер није реч о независној држави, већ територији Србије под протекторатом Уједињених нација — остало је без одговора. Маринели је навео да је током прошле године НАТО обучио 1.250 припадника Војске Србије, која је учествовала у 20 вежби Алијансе. Војни аташе Велике Британије у нашој земљи пуковник Сајмон Фицгибон приметио је на радионици да је долазак Доналда Трампа на чело САД уздрмао међународни ред.

Без обзира на то волите ли Трампа или не, све његове одлуке утичу на наш свакодневни рад и сарадњу, оценио је Фицгибон коментаришући сарадњу са српским колегама. „Велика Британија апсолутно препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности. Ценимо начин на који припадници Војске Србије учествују у мировним мисијама.

Велика Британија у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредељење да сама бира партнере“, нагласио је Фицгибон. Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са НАТО-ом током 2017. године реализовано 178 активности, од којих у земљи 51, а у иностранству 127, реч је о војним вежбама, али и о различитим семинарима и курсевима за припаднике Војске Србије.

Чиста војна неутралност: НАТО ће 2018. у Србији извести две мултинационалне вежбе СРБИЈА ће ове године бити домаћин две мултинационалне вежбе под окриљем НАТО, изјавио је шеф Канцеларије НАТО у Београду, италијански генерал Ћезаре Маринели.

Он је, на радионици за представнике медија, коју је на Тари организовала Управа за односе са јавношћу Министарства одбране Србије, рекао да ће војна вежба „Регекс“ бити регионалног карактера, на нивоу бригаде, док ће на другој вежби под називом „ЕАДРЦЦ“, бити разрађивано реаговање у ванредним ситуацијама. Маринели је навео да је током прошле године НАТО обучио 1.250 припадника Војске Србије, који су учествовали у 20 вежби Алијансе.

Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са НАТО током 2017. године реализовано 178 активности, 51 у земљи, а у иностранству 127 – семинари, курсеви, вежбе и остали видови сарадње. Стојадиновић је додао да се Србија при томе имала минималне трошкове, јер 80 одсто финансира НАТО.

Помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић је напоменуо да се НАТОјасно изјаснио да поштује војну неутралност Србије, као земље партнера који не жели да постане члан Алијансе. Изасланик одбране Велике Британије пуковник Сајмон Фицгиб рекао је да Британија препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности, те да у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредељење да сама бира партнере.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ