Србија

АМФИЛОХИЈЕ: “Наши пуноглавци требало би да схвате да поклоњено не може да се врати

За Kосово важи оно што пише у Псалмима: “Снага није у броју, снага је у Господу”. KиМ је светиња, то знају сви који имају осећај за истинско људско достојанство. Али, то не разумеју ови којима је косовски завет поклоњење смрти. То показује колико је “брозомора” завладала и да је време на површину избацило људе који мисле да су неке вође, а не знају да је Царство Небеско једина реалност овог света. Али, то су схватили Срби на KиМ и зато опстају – изјавио је синоћ митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић).

Он се овим речима обратио синоћ окупљенима на округлом столу на Богословском факултету Београдског универзитета, коментаришући нападе на СПЦ поводом Саборског саопштења о KиМ, који се изјаснио против независности и поделе Kосова, пише “Данас”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Митрополит је нагласио да они који су нападали потписнике Апела за одбрану KиМ сад треба да се суоче са Сабором и поглаваром СПЦ.

“Да и наши пуноглавци схвате”

Према његовим речима, реченицу патријарха Иринеја да “све што је на силу отето може да се врати, док поклоњено не може никада” треба да “схвате и наши пуноглавци који не знају шта је народ и истински човек, него све жртвују дебелом цреву, прихватајући евро-америчку цивилизацију која је гора од комунизма”.

Атанасије: Kомпромис о Kосову је велеиздаја

– Издајник и ноторни лудак Вук Драшковић изругује се Царству Небеском и криви Цркву. Срамота! За људе попут њега и Шешеља у Херцеговини имају посебну реч, али нећу да је кажем. А нови “титић” решио је да влада као “брозомора’”, али неће успети. Ништа их не слушајте. Kомпромис је велеиздаја – поручио је умировљени епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), који је затражио да Сабор СПЦ на следећем сабору канонизује двојуцу монаха – Харитона (Лукића) и Стефана (Пурића) убијене 1999. на KиМ.

Осим владика, свештеника, монаха, професора и студената Богословског факултета у публици су синоћ били и Бошко Обрадовић, Рада Трајковић, Ђорђе Вукадиновић, Млађан Ђорђевић, Владимир Божовић…

Овај округли сто био је завршница целодневног симпозијума под насловом „Вера и мисао у вртлогу времена“, посвећеног богословском и архипастирском раду митрополита Амфилохија и владике Атанасија, који су који су последњих пола века обележили не само црквени него и јавни, па и политички живот на простору бивше СФР Југославије.

Повод за скуп био је осам деценија њиховог живота – митрополит Амфилохије је 80. рођендан прославио 7. јануара ове године, а владика Атанасије дан касније.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ