Србија

ДАЧИЋ: Они који су против разграничења, хоће целовито независно Косово – Е, МИ ТО НЕЋЕМО! (Видео)

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је гостујући на ТВ Пинк да се тражи решење за косовско питање и да је разграничења са Албанцима само једна идеја, али да других идеја и нема

Он је додао да сви сада отварају врата дијалогу, али да се сигурно неће расправљати о две ствари – да КиМ буде аутономија унутар Србије и да Србија призна једнострано проглашено Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тражи се компромис. Сада се налазимо у тој фази, али се поставља питање шта је то компромис. Разграничење је једна од идеја. Али других идеја нема. Баш зато је лавина отпора и у Приштини и у Београду – рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је оценио да су том идејом незадовољне и европске земље јер се тиме показује да су они, ипак, пребрзо признали независност Косова и да сада морају да преиспитују своје одлуке.

Према његовим речима, посматрано из угла политичких аналитичара, уколико дијалог не буде ишао у том смеру, може се очекивати да се настави притисак на Србију да призна Косово овако како јесте да и север припадне Косову.

– Тај притисак манифестоваће се тако што ће се успорити пут ка ЕУ – појаснио је Дачић и додао да то може довести и до тога да можда неко на КИМ направи планове за косовску „Олују“, да ће Србија на то можда морати да регује, да можда уђе у сукоб са КФОР- ом, да Србија затражи помоћ Русије…

Према његовим речима, у САД сада „дувају нови ветрови“, отвара се могућност да Срби и Албанци нађу компромисно решење.

– Ове ствари о којима причам, нису пале са неба, о томе трагамо годинама. Нама је циљ међународна конференција и да осим ЕУ сви буду гарант онога што је договорено. Србија ће задржати војну неутралност – рекао је Дачић.

Како каже, они који се противе разграничењу треба да знају да је целовито Косово једино могуће као независна држава.

– Ми север КиМ нећемо никада дати, ту дилеме нема. Шта можемо још? Немамо територијалну повезаност да сви крајеви где живе Срби остану у Србији – рекао је Дачић.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ