Србија

Ник Дучић: Већина Американаца није чула за Косово, то је за мене место из снова

Командант базе Бодстил на КиМ Ник Дучић изјавио је да је Косово је „место из снова“ где су могли да га распореде.

– Да дођем на подручје одакле је моја породица и да могу да радим посао који радим у Америци… То за мене има како историјски, тако и лични значај – рекао је он за ТВ Прва, а преноси Б92.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање шта је прво помислио када су му рекли да иде на Косово, Дучић наводи да је незгодно увек када треба објаснити породици да вас неће бити десет или 11 месеци.

– Већина Американаца никада није чула за Косово. Када човек погледа мапу и пронађе Косово, онда крене истраживање о Косову, његовој историји – рекао је Дучић.

Како је додао, на Косову је био 2010. године. Тада је био распоређен у Украјини и пратио је неке људе у посети украјинском контигенту КФОР-а, док су још били на Косову.

– Овога пута сам посетио разне цркве и манастире које први пут нисам имао прилику да обиђем. Сваке недеље посетим другу цркву или манастир. Обишао сам Љешић на северу, па онда манастир Соколица, био сам у Пећи, у Дечанима… Мислим да сам обишао петнаестак различитих цркава и наравно, сео сам да причам са народом, сликао се… Имао сам јако пријатне разговоре – додао је Дучић.

„Људи су срећни кад наиђу на мене“

Он је говорио о српском пореклу. Он је православац, његова супруга је Рускиња. Има троје деце и сви носе српска, односно руска имена, а неки чак тврде да је потомак Јована Дучића.

– Супруга ми је, са мајчине стране, из Црне Горе, а са очеве из Москве. Моја породица је са обе стране из Требиња. Из неких докумената које сам имао прилику да видим, са дедине стране постоји веза са Јованом Дучићем, неки су род, у сваком случају су из истог краја. Читао сам о њему, недавно сам добио једну Дучићеву књигу преведену на енглески и кренуо сам да је читам – навео је Дучић.

Дучић наводи да мисли да су људи срећни када наиђу на њега.

– Сликамо се, драго ми је што можемо да попричамо и да их их једноставно уверим да јесам српског порекла, редовно се придржавам обичаја своје православне вере. Моја породица слави славу и покушавамо да негујемо обичаје које смо добили од моје бабе и деде – рекао је он, додајући у разговору са новинарима да је у питању свети Никола.

Породица му недостаје, а у Америку ће за неколико недеља, да искористи одуство. Код куће, у Сан Дијегу, после Бондстила, чекаће одлуку где ће даље бити распоређен.

Дучићев отац је био амерички маринац од 1950. до 1953. Његов отац, када је стигао у Америку, почео је Први светски рат, био је престар за војску.

– Готово сви моји преци стигли су из области око Требиња. Дипломирао сам нуклеарну физику, а спремам магистарску тезу из области проучавања свемира – рекао је он.

Како наводи, када га неко пита да ли је српско-америчког порекла или је Американца, каже: „Ја сам Американац српског порекла, тако сам васпитан“.

 

Извор: B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ