Свет Србија

НОВА ПОЛИТИКА ТРАМПА О ДОГОВОРУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Нема црвених линија, али ни бланко чекова

Лондонски „Гардијан“ данас пише, позивајући се на два извора блиска размишљању администрације америчког председника Доналда Трампа, да је нова политика САД у погледу евентуалног договора Београда и Приштине да „нема црвених линија, али ни бланко чекова“.

То, наводи британски дневник, значи да су „Сједињене Америчке Државе вољне да размотре било какво решење, укључујући измене граница, али да то неће нужно на крају и одобрити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Гардијан“ подсећа да је амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон недавно рекао да Вашингтон неће стати на пут ако Београд и Приштина постигну договор, чиме је, примећује британски лист, преиначена дугогодишња политика САД према којој би нове промене граница на Балкану биле непожељне.

У тексту се напомиње да су и неки званичници ЕУ наговестили да би такође могли бити спремни да подрже договор који подразумева „измену граница“.

С друге стране, указује се у тексту, многи регионални и међународни посматрачи упозоравају на потенцијалне последице које би евентуални договор о измени граница могао имати у региону, где су неке границе и даље крхке и подложне националистичким изазовима.

У том контексту, „Гардијан“ наводи да је немачка канцеларка Ангела Меркел снажно иступила против те идеје, док су три бивша висока представника у Босни написала отворено писмо високој представници ЕУ Федерики Могерини позивајући је да не подржи никакве планове о размени територија.

Још једно кључно питање је, напомиње лондонски дневник, да ли се може придобити подршка Русије за било какав договор.

„Марија Захарова, портпаролка руског Министарства спољних послова, саопштила је да је на Београду и Приштини да постигну договор, али је нагласила да тај договор мора да одражава интересе српског народа да би га Русија подржала.

Ипак, одбила је да разјасни како ће Русија проценити те интересе“, закључује „Гардијан“.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ