Свет

Касно су се сетили: Либијци славе и призивају Гадафија, НА ХИЉАДЕ ЗАСТАВА С ЊЕГОВИМ ЛИКОМ ВИЈОРИЛО СЕ УЛИЦАМА

Хиљаде Либијаца славило је 49. годишњицу револуције у граду Саби, а окупљени су махали заставама са ликом бившег лидера Либије Моамера ел Гадафија, који је водио земљу од 1969-2011. Празник се слави као сецање на државни удар и успостављање Гадафијевог режима 1. септембра 1969. године

Празник је помпезно слављен за време владавине Гадафија, али су се након његове смрти Либијци уструцавали да прослављају дан револуције, неки из револта према Гадафију, а неки из страха да це бити схвацени као његове присталице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медутим, градани Сабе су одлуцили да, први пут након смене власти у Либији, прославе 1. септембар на улицама, и на тај нацин изнесу и своје незадовољство тренутним владајуцим структурама у нафтом богатој африцкој држави.

У медувремену влада Либије, коју признају УН, прогласила је у медувремену ванредно стање у Триполију и околини због напада у којима је убијено 39 особа, укљуцујуци и цивиле.

Министарство здравља саопштило је да је повредено 96 особа, преноси АП.

Борбе су почеле прошле недеље измеду наоружаних група из Триполија са другим наоружаним групама из једног места јужно од либијске прештонице.

У саопштењу које је издала влада, сукобљене стране се позивају да престану са сукобима и да поштују договорено примирје.

Либија је од избијања побуне 2011. године упала у хаос, пише агенција и подсеца да је тада свргнут, а затим и убијен дугогодишњи лидер те земље Моамер Гадафи.

Од тада, земљом управљају две супротстављене владе, једна са седиштем у Триполију, а друга на истоку Либије, а обе владе имају подршку бројних наоружаних група које имају стварну власт на терену.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ