Регион Србија

СРБИЈУ УДАЉИЛИ ОД МОРА, САДА БИ ДА ЈОЈ ОТМУ ДРИНУ, ДУНАВ И ГАЗИВОДЕ: Паклени план Запада креће од ИЗЕТБЕГОВИЋА!

Британски стручњаци тврде да су Дрина и језеро Газиводе од непроцењиве вредности. Газиводе су највећи резервоар питке воде у Европи. Хидропотенцијали реке Дрине су огромни.

Дунав је од великог геополитичког значаја. Све игре око Војводине за циљ имају удаљавање Србије од те стратешки важне реке. Србију су удаљили од мора, сада је удаљују од вода.

Све је више информација да је Изетбеговић добио наредбу да затеже и опструише сваки договор са Србима, како би дугорочно одвојио Српску од Србије, и отежао било какво уједињење Срба. Британски стручњаци тврде да су Дрина и језеро Газиводе од непроцењиве вредности.

Изетбеговићево хвалисање достигнућима наменске индустрије која производи за извоз, али ради и „за недај Боже“, изазвало је оправдане реакције из Српске па је чак и, када је реч о Бакировим испадима, иначе ћутљива међународна заједница морала да се огласи и скрене му пажњу да је овог пута претерао.

Одмах након таламбасања у Ахићима, Изетбеговић је од генералног секретара НАТО, Јенса Столтенберга, добио позив да дође у седиште Алијансе на „чашицу разговора“, а медијима је наговештено да након састанка неће бити изјава, тако да ће шира јавност бити ускраћена за информацију да ли је Изетбеговић позван да би био прекорен, или се ради о неком другом поводу за овај позив.

Постоје и дилеме у погледу Бакирових разлога за испаљивање ратничких изјава, који би могли бити у сфери дневнополитичких потреба: Денис Звиздић је најавио да је све ближи одлуци да се не кандидује испред СДА за члана Председништва БиХ „због ровитих односа унутар највеће бошњачке политичке странке“; општепознато је да Бакир странку не води ни приближно успешно као рахметли Алија – проблеми нису само у странци већ су нарушени односи и са коалиционим партнерима те је Савет министара остао без стабилне већине у Парламенту БиХ; већ данима не јењавају протести ратних ветарана па је и полиција морала да интервенише како би спречила њихов насилан упад у зграду Скупштине Федерације; решење за Изборни закон се не назире.

Укратко, Изетбеговићу не цветају руже, а показало се да у сличним приликама „окретање воде на национални млин“ може помоћи. Међутим, Бакирови мотиви би могли бити и стратешке природе. Све је више информација да је Изетбеговић добио наредбу да затеже и опструише сваки договор са Србима, како би дугорочно одвојио Српску од Србије, и отежао било какво уједињење Срба.

У прилог наведеној могућности говори и да је објављивање деклерације о опстанку српског народа најављено за Сретење, према изјави председника Србије Вучића, пролонгирано како би се за овај документ „добила шира међународна подршка а не широка међународна осуда“. Изостанак те подршке види се и из Бакировог односа према договору о границама између Србије и БиХ. Бакирово понашање била је чиста опструкција. Иначе, на Западу се ништа не ради напамет.

У сфери спољне политике стратегија се трасира деценијама унапред у познатим тинк-танк организацијама као што су Брукинг институт и Ранг корпорација. Тако је у наведеним центрима оцењено да је „грешка коју треба исправити“ то што је ријека Дрина скоро целим током припала Србији а не БиХ.

Бакир је добио наредбу да са Вучићем не пристане на договор о граници како би се као решење за спор понудила међународна арбитража, која би, наравно, била негативна по Србију и Србе. Да ли би Бакир посегао за „малим прљавим ратом“ како би отео Дрину од Србије?
Самоходна хаубица, тактичка пушка, вишецевни бацачи, и шта је све још Бакир набројао у Ахмићима – могли би да буду и у тој функцији.

Британски стручњаци тврде да су Дрина и језеро Газиводе од непроцењиве вредности. Газиводе су највећи резервоар питке воде у Европи. Тачи у дипломатским круговима упорно истиче да су Газиводе за будућност Косова важније од свих његових руда. Хидропотенцијали реке Дрине су огромни. Дунав је од великог геополитичког значаја. Све игре око Војводине за циљ имају удаљавање Србије од те стратешки важне ријеке.

Бакировим опструкцијама нема краја. Није отишао на Мостарски сајам где је требало да се види с Вучићем и Човићем, јер је са челним људима Исламске заједнице у БиХ имао договорен састанак. Највише речи је било о стратешком деловању СДА, али се расправљало и о захтеву Саудијске Арабије да се параџематима одобри статус екстериторијалности (по узору на статус Џамије Краљ Фахт на Мојмилу) и да се вехабизам као интерпретација ислама озваничи у БиХ.

Закључци и одлуке по овом питању за сада нису познати јавности. Бакиров однос према Србима је сувишно коментарисати. Он никада неће признати реалност у којој је Република Српска. Бакир се нада да ће НАТО успети да „прогута“ БиХ. Марини Пендеш, министарки одбране, „са становитог места“ је речено да ће ове године БиХ бити примљена у виши статус, односно, практично стати пред врата Алијансе. Хтела – не хтела.

Што се тиче сламања отпора у Српској, по Бакиру, ствари иду добро. У Бањалуци се не стишавају протести поводом смрти двадесетједногодишњег младића. Чак се у никад реализованом плану разбијања владајуће коалиције виде помаци. То је једина нада јер су од Савеза за промене и странци дигли руке. Бакиров највећи проблем је што су протести у Сарајеву далеко озбиљнији и што осиромашени и изварани грађани немају разумевања за његову „високу политику“. Игре око ресурса, тј. вода и имовине ће тек почети.

Србију настоје удаљити и од Дунава. У спору око границе са Хрватском такође се нуди међународна арбитража. Исход сваке „међународне арбитраже“ унапред знамо. Србију су удаљили од мора, сада је удаљују од вода.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ