Свет

ТРАМП УПОЗОРИО ПУТИНА И АСАДА, НЕ ДИРАЈТЕ ТЕРОРИСТЕ: Прети одмаздом ако дође до хемијског инцидента!

Амерички председник Доналд Трамп је упозорио сиријског председника Башара Асада да не напада провинцију Идлиб, једно од последњих уточишта за терористе у земљи, те такође саветује Ирану и Русији да не учествују у „потенцијалној људској трагедији“

Изражавајући своју забринутост да би стотине хиљада живота могло бити угрожено током операције сиријске војске како би очистила провинцију Идлиб од милитаната, Трамп је упозорио Дамаск, као и Москву и Иран, против „прављења велике хуманитарне грешке“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председник Сирије Башар ал Асад не сме несмотрено напасти провинцију Идлиб. Руси и Иранци би направили велику хуманитарну грешку ако би учествовали у овој потенцијалној људској трагедији – саопштио је Трамп путем твитера.

Русија, која тек треба да коментарише најновију изјаву америчког лидера, већ неколико седмица ради на успостављању хуманитарних коридора у провинцији Идлиб.

Нешто раније пре Трамповог саопштења, министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да Русија, Турска и Иран раде на раздвајању оружане опозиције и терориста у тој области, тако да свака потенцијална војна операција поштеди цивиле. Истовремено, Лавров је нагласио да терористи у Сирији и даље добијају оружје и муницију.

Током последњих неколико недеља, руска војска такође упозорава да се милитанти припремају да изведу лажни напад хемијским оружјем у Идлибу како би се оптужио Дамаск. Москва је више пута изразила забринутост због тога што такав лажни напад може послужити као изговор за САД и њихове савезнике да изврше ваздушне нападе на инфраструктуру Сирије и њену војску, што би додатно угрозило процес помирења у земљи.

Сједињене Државе раније су саопштиле да ће „извршити одмазду“ за могући хемијски напад од стране сиријске владе, нападом који би био јачи од оног из априла. Најновије упозорење Трампа долази усред руске војне вежбе на Медитерану, која укључујује 25 бродова и стратешке бомбардере, за коју је Кремљ саопштио да је повезана са ситуацијом у Идлибу.

Раније је америчка морнарица такође распоредила разараче „Рос“ и „Суливанс“ у регион. Та борбена група такође укључује Б-1Б стратешки бомбардер који је премештен у ваздухопловну базу у Катару.

 

Извор: Vostok.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ