Србија

Вест која је потресла регион! УСКОРО ГИГАНТСКИ ПРОЈЕКАТ РУСИЈЕ: И Србија укључена

Фото: Pixabay.com

Руски амбасадор Александар Чепурин изјавио је данас да је Русија трећи спољнотрговински партнер Србије и да је у првих осам месеци робна размена повећана за 20 одсто.

Руски удео у спољној трговини Србије у првих осам месеци, према његовим речима, износи око 6,7 одсто.

Чепурин је изразио наду ће до краја године робна размена премашити 3,5 милијарди долара.

Руски амбасадор је додао и да ће у октобру бити објављен програм за развој руске привреде — гигантски пројекат који укључује сарадњу са Србијом.

„Предвиђена је изградња паметних градова, пројекти у екологији, области нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, информатици, железницама…“, рекао је Чепурин током обиласка градилишта на северном порталу тунела у Чортановцима.

Министарка грађевине Зорана Михајловић нагласила је да је то најтежа етапа која се ради на српским железницама.

„Надамо се да неће бити никаквих непредвиђених околности и да ће све бити завршено у року и по динамици како је и предвиђено. Оно што је задатак Владе и Министарства, у смислу дозвола и свега што је потребно, стојимо на располагању“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да Руске железнице увек све договорено и спроведу, да се у дан сви договори и реализују.

Компанија РЖД, како је рекао директор пројекта Видоје Милентијевић, ради веома квалитетно. Он је додао да ће постављање шипова бити завршено четири месеца пре рока.

Генерални директор РЖД Сергеј Алексејевич Павлов рекао је да компанија РЖД пружа и социјалну помоћ, а да заједнички рад доведи до добрих резултата.

Компанија „РЖД Интернешенел“ је завршила бетонирање првог стуба двоколосечног вијадукта у плавном делу Дунава деонице Стара Пазова — Нови Сад пруге Београд—Будимпешта и већ приступа изградњи првог анкерног стуба.

Укупна дужина овог јединственог железничког двоколосечног моста у Србији, који се састоји од 6 делова, достиже три километра. Пројектом је предвиђена укупна уградња 59 стубова, од којих ће се три налазити у централним деловима најдужих распона моста који износе 600 метара.

Висина појединих стубова достиже 24 метра, што се може упоредити са висином седмоспратне зграде. Део вијадукта се налази на косини и из тог разлога, како би се обезбедила сигурност грађевине за време њене изградње и коришћења, предвиђено је да се угради 20 заштитних конструкција.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ