Србија

Албанци из Прешева и Бујановца не одустају од комадања Србије: Свој спас тражимо при Косову

Председница огранка Партије за демократско деловање (ПДД) у Прешеву Ардита Синани оценила је да „ако још наредних пет година „Прешевска долина“ остане у Србији у њој више неће бити Албанаца“

Водећи албански политичари из Прешева и Бујановца у изјавама за приштинске медије уочи наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу поновили су да је „жеља Албанаца из „Прешевске долине“ од које никада неће одустати прикључење Косову“, као и да ће се највећи број Албанаца из ових општина за пет до десет година иселити уколико до тога не дође.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник општине Бујановац Шаип Камбери је изјавио да „у „Прешевској долини“ сада живи око 80.000 Албанаца чија је просечна старост 27 година, али да ће број становника уколико не дође до прикључења Косову врло брзо бити преполовљен“, преноси интернет портал титулли.цом.

– Србија показује да не воли Албанце и да их види као стране елементе са жељом да их одстрани. Са тенденцијом која је почела 2010. године након визне либерализације (у Србији), недостатком економског развоја и дискриминацијом, верујем да ће за десет година албански нуклеус у „Прешевској долини“ бити преполовљен – рекао је Камбери.

Председница огранка Партије за демократско деловање (ПДД) у Прешеву Ардита Синани оценила је да „ако још наредних пет година „Прешевска долина“ остане у Србији у њој више неће бити Албанаца“.

Синани је навела да ће до тога довести дискриминација будући да „Србија етнички чисти „Прешевску долину“ чинећи немогућим услове за Албанце да ту живе и присиљавајући их да одлазе“, као и да млади Албанци одлазе у западноевропске земље не због визне либерализације већ због дискриминације у Србији.

– Албанци „Прешевске долине“ су одувек били упућени на Косово, до сада смо се жртвовали да не би угрожавали процес (дијалога Београда и Приштине). Али нама је потребно да се прикључимо Косову и зато подржавамо предлог председника (Косова Хашима) Тачија – казала је Синани која је у претходном мандату била и прва жена председница општине Прешево.

За председника прешевске Демократске партије Албанаца (ДПА) Рагми Мустафу једини циљ Албанаца који живе у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа је прикључење Косову.

– Чак и да Србија милион пута уђе у Европску унију, Албанци из „Прешевске долине“ би свој спас тражили на Косову – казао је Мустафа и навео да је веома добар тренутак да се „Прешевска долина“ припоји Косову, пренео је Н1.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ