Регион

КАТАСТРОФА У НАЈАВИ: Албанија у највећој опасности од УНИШТЕЊА!

Велика америчка геолошка студија показала је како постоји велика вероватноћа земљотреса магнитуде веће од осам степени Рихтерове скале, какав настаје једном у 30 година, који ће причинити штету у кругу од неколико хиљада километара од епицентра.

Научници су на основу бројних геолошких, метеоролошких и других мерења предвидели које би природне катастрофе могле да у блиској будућности погодне нашу планету. Тренутно најнесигурнија земља на свету је Вануату, острвска пацифичка државица којој прете природне катастрофе. Више од једне трећине њеног становништва у опасности је од непредвидиве нарави природе, па јој због тога прете потреси, вулканске ерупције и циклони.

Вануату је зато заузео прво место на “Wорлд Риск Репорт” листи са индексом од 36,72 одсто. Следе Тонга, Филипини, Саломонска острва и Гватемала. Подручја са великим ризиком су Кариби, Средња Америка и јужни делови афричких држава. У Европи је наризичније подручју Албаније, која је по опасности од природних катастрофа на 37. месту. У врху је и Холандија.

Многи коментаришу да је суседна држава највише изложена катастрофалном исходу због „недела“ њених расељених становника, те због рушења споменика културе других народа. Србија, са 7,12 одсто, спада у земље средњег ризика, а Хрватска је по питању природних катастрифа прилично сигурна и налази се на 122. месту, са ризиком од 3,97 одсто.

Извештај наводи да је најсигурније живети у Катару, чији индекс сигурности износи само 0,08 одсто. Сигуран је и Исланд, због јаких капацитета у борби с природним катастрофама. Према анализи научника Пита Рајлија, постоји 12 одсто шансе да ће велика соларна олуја погодити Земљу у следећих 50 година, а то ће се вероватно догодити до 2025. године.

Олуја ће ометати радио сигнале, ГПС, сателитску комуникацију и милионе електроничких уређаја широм планете, и проузроковати штету од једног до два трилиона долара у првој години након удара. За потпуну санацију биће потребна читава деценија.

Велика америчка геолошка студија показала је како постоји велика вероватноћа земљотресамагнитуде веће од осам степени Рихтерове скале, какав настаје једном у 30 година, који ће причинити штету у кругу од неколико хиљада километара од епицентра. Потрес ће, највероватније, кренути из раседа Сан Андреас и уништиће све од југа Калифорније до унутрашњости Лос Анђелеса.

Више од 300 светских научника је направило “реалан сценарио кризе”, предвиђајући да ће потрес изазвати попратне таласе који ће путовати брзином од 11.600 км/х и проузроковати огромну штету на путевима, кућама, мостовима и зградама. Преко пет милиона долара уложено је у развој система за рано упозоравање, али је он данас у стању да изда упозорење тек 10 секунди пре самог потреса.

Научници са Универзитета у Лондону, у сарадњи са колегама са Калифорнијског универзитета, на челу са доктором Стивеном Вордом предвиђају да ће вулкан Кумбре Виеха на Канарима еруптирати и, потом, створити највећи цунами у историји Земље. Они тврде да је, током последњег потреса на том подручју, дошло до пуцања структуре вулкана, због чега је његова лева страна потпуно нестабилна. Ако до ерупције дође, то ће проузроковати огромне таласе који ће путовати брзином од 800 км/х и за неколико сати доћи до обала Кариба, САД-а, Енглеске…

Права опасност лежи у постепеном повећању нивоа мора, тврде научници са Института Вирџинија. Према опсежној студији, ниво мора дуж источне обале САД-а, од Ки Веста на Флориди до канадског Њуфаундленда, у сталном је порасту од 1987. године. Сваке године море се подиже за око 0,3 милиметра, што је четири пута брже него било где на Земљи. Претпоставља се да ће у Њујорку ниво мора порасти за 79 центиметара до 2050. године, због чега ће трећина града бити потопљена.

Након што је земљотрес Тохоку померио копнену масу Јапана, 20 од укупно 110 активних вулкана у Јапану показали су повећану сеизмичку активност. Тамошњи водећи стручњаци верују да до ерупције може да дође сваког дана, а према прорачунима Јапан ће имати једну масовну ерупцију сваких 37 година.

На листи активних вулкана је планина Фуџи, највиши вулкан Јапана на 3.773 метара надморске висине. Француски и јапански научници објавили су извештај према коме је Фуџи један од неколицине вулкана који има највеће шансе да еруптира. Како је вулкан удаљен само око 100 километара од Токија, град ће највероватније покрити тоне пепела, а биће потребна евакуација преко 750.000 људи.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ