Србија

НА ДРЖАВНИМ ЈАСЛАМА: У вилама на Дедињу башкаре се Вулин и Николић, али они нису једини

Бивши председник државе Томислав Николић и актуелни министар одбране Александар Вулин живе у државним вилама на Дедињу, док се из републичког буџета Маји Гојковић, председници Скупштине Србије, плаћа кирија за стан у Београду. То право користе још неки српски политичари који обављају високе државне функције и који у свом власништву немају некретнину у престоници.

Највиши функционери Владе Србије и председник државе имају право да током вршења својих функција живе у државним вилама, односно резиднецијама, које су углавном налазе на Дедињу, у најелитнијем делу Београда. Неретко је пресељење српских званичника у резиднецијалне објекте и безбедносно питање, па одлуку о томе могу донети и безбедносне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Николић не жели да се исели

То, свакако, није случај са бившим председником Томиславом Николићем, који упркос одласку са високе државне функције одбија да се исели из виле у Ужичкој 23, која је Уредбом Владе одређена за резиденцију председника Србије.

У тој вили, површине од 800 квадрата, живи са супругом Драгицом и, како сада ствари стоје, нема намеру да се у скорије време из ње исели.

Извесно је да Николић у случају исељења из Ужичке не би остао на улици, јер има лускузни стан од чак 194 квадрата на Новом Београду.

Та некретнина се више званично не води на његово име, а спекулише се да ју је преписао на супругу и да је тамо регистровања њена фондација. Према информацијама „Блица“, само за месечно одржавање држава плаћа око 5.000 евра.

Вулин у вили од 300 квадрата

У државној вили на Дедињу са породицим живи и министар одбране Александар Вулин. Он се иселио из стана од 107 квадрата, вредног близу 250.000 евра, који му је, наводно, купила тетка из Канаде.

Вулин сада живи у Улици Јеврема Грујића на Дедињу, у вили коју су користили и претходни министри одбране Братислав Гашић и Драган Шутановац.

Нови дом министра одбране троструко је већи од његовог стана. Простире се на око 310 квадрата, а има и гаражу од 59 квадрата. У овој вили постоје три спаваће собе, дневна соба, трпезарија, два купатила, тераса и подрумски простор, као и двориште.

Гојковићевој кирија за стан

За разлику од њих, председница парламента Маја Гојковић искористила је могућност да од Скупштине наплати кирију за стан. Она је до 2014. на посао путовала из Новог Сада, да би потом одлучила да изнајмљује стан.

Како су медији писали, она је закупила стан у једној згради на Новом Београду, али није познато да ли је и даље на тој локацији. Из скупштинског буџета Гојковићева сваког месеца за трошкове закупа стана добија 35.000 динара.

Како пише у њеној имовинској карти, она има две некретнине – станове од 54 (наследство) и 102 квадрата (куповина), а како су медији писали, обе се налазе у Новом Саду.

Томином директору више новца за закуп стана

У односу на Гојковићеву, више новца за закуп стана у Београду добија Недељко Тењовић, директор Канцеларије Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином и један од највернијих сарадника Томислава Николића. Њему из републичког буџета у те сврхе сваког месеца „легне“ на рачун 42.000 динара.

Осим тога, Тењовић добија и додатних 49.000 динара накнаде трошкова за одвојен живот од породице.

На његово име тренутно се не води ниједна некретнина. Од момента када је крочио на српску политичку сцену, Тењовић је у свом власништву имао шестину куће од 66 квадрата (до 2017) и половину стана од 44 квадратна метра (од августа до новембра 2017), али није познато где. Од непокретности сада има само земљиште и два помоћна објекта.

Вучић „Бокељку“ користи само за посао, Брнабић остала у свом стану

Председник Србије Александар Вучић није желео да се усели у председничку резиденцију у Ужичкој 23 (где живи Томислав Николић), па и даље живи у свом приватном стану на Новом Београду. Ипак, за службене потребе и сусрете са високим страним званицама користи вилу „Бокељка“.

За председника Владе Србије намењена је вила у Толстојевој улици на Дедињу, али је премијерка Ана Брнабић ипак одлучила да остане да живи у свом стану, све док „надлежне службе не кажу другачије“. И њена приватна некретнина се такође налази на Дедињу и има површину од 300 квадрата.

– Председница Владе живи у својој кући, истој у којој је живела када је ушла у Владу 2016. године као министарка државне управе – речено је „Блицу“ у кабинету премијерке.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ